Home » De Longen » Wat een verademing: wat je tegen slaapapneu kunt doen
Sponsored

’s Nachts een stokkende ademhaling, hard snurken en overdag slaperig zijn? Misschien is er sprake van slaapapneu, een aandoening die je nachtrust behoorlijk beïnvloedt. Gelukkig is er iets aan te doen!

Dr. Marieke van Zanten, u bent zelfstandig KNO-arts. Wat is slaapapneu precies? 

“Het is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens het slapen herhaaldelijk wordt belemmerd, met als gevolg ademstops van 10 seconden of langer. Dit komt door eenobstructie van de bovenste luchtweg. De impact van deze ademstops? Moeite met in- en doorslapen, maar ook vermoeid en/of met hoofdpijn wakker worden en overdag erg vermoeid zijn. Wat ook voorkomt: wegdutten bij inactief gedrag, zoals op de bank zitten of zelfs autorijden. Sommige mensen hebben ook concentratie- en geheugenproblemen of stemmingswisselingen. Een verstoorde slaap kan je leven enorm negatief beïnvloeden. Laat slaapapneu daarom niet onbehandeld!” 

Wat kun je ertegen doen? 

“Er zijn verschillende opties, daarover kan de slaapapneu service je inlichten. Zo kan de CPAP-behandeling uitkomst bieden. Dit geeft een verhoogde druk in je luchtweg, zodat deze open blijft tijdens de slaap. En waardoor de nachtelijke ademstops verminderen of verdwijnen. Ook een MRA-beugel kan helpen.” 

Onur Uzüm, u heeft slaapapneu. Hoe merkte u dat? 

“’Vaak werd ik ‘s ochtends heel moe wakker, met hoofdpijn en klam van het nachtzweet. Overdag was ik continu heel duf; tijdens mijn lunchpauze sukkelde ik zelfs geregeld in slaap! Bovendien klaagde mijn vriendin over mijn ‘nijlpaardengesnurk’ en andere gekke geluiden. De huisarts stelde een slaaponderzoek voor. De uitslag: slaapapneu en flink ook. Ik schrok. Apneu, dat was toch iets voor oude of dikke mensen? Niet voor iemand van begin veertig?”

Wat waren de vervolgstappen? 

“Bij slaapapneu wordt aangeraden om je leefstijl aan te pakken. Maar nu rook en drink ik niet en heb ik geen mega overgewicht. Daarom bracht de huisarts me in contact met de slaapapneu service. Zij suggereerde om een apneu-apparaat te proberen, een soort neusmasker dat je opzet voor het slapen. Ik besloot het een kans te geven.” 

Wat heeft het apneu-apparaat voor je gedaan? 

“Eindelijk kan ik ’s nachts weer volledig en rustig ademhalen. Vrijwel iedere dag word ik uitgerust wakker! De hoofdpijn die me jarenlang teisterde, is weg. Overdag voel ik me energiek. En ook mijn partner is blij, want mijn nijlpaarden-gesnurk is eindelijk voorbij! Mijn boodschap: onderschat niet wat een goede nachtrust met je doet. Bij apneu-klachten is het echt waard om je slaap en adem te laten checken!” 

Meer informatie

Last van slaapapneu? De slaapapneu service kan uitkomst bieden. Zie slaapapneuservice.nl voor meer informatie.

Next article