Home » De Man » Haarscherp: de opkomst van haartransplantaties
De Man

Haarscherp: de opkomst van haartransplantaties

Haartransplantaties lijken steeds populairder te worden. Maar wat moet je weten over haarverlies? En is een transplantatie wel altijd zinvol? Gerenommeerd haarchirurg dr. Bijan Feriduni vertelt. 

Wat voor verschillende vormen van haarverlies zijn er bij mannen? 

“Het kan genetisch zijn, dat noemen we androgenetica alopecia. Ook door auto-immuunziektes kun je te maken krijgen met vroegtijdig haarverlies. Zoals alopecia areata, dat kale plekken op bepaalde delen van het lichaam veroorzaakt. Verder kun je ook door medische behandelingen als chemotherapie, bestralingen en andere medicatie kampen met haarverlies. In mijn praktijk zie ik vooral mannen met androgenetica alopecia.” 

Wat zijn de oorzaken van vroegtijdig haarverlies? 

“Bij erfelijke haaruitval zorgt het hormoon dihydrotestosteron dat de groeicyclus van de haren wordt verstoord. In Europa heeft zo’n 70 procent van de mannen dit. Daardoor ben je gevoelig voor vroegtijdig haarverlies. Dat kan gebeuren als je 22 bent, maar ook begin veertig.” 

Wat is de impact van op (vrij) jonge leeftijd kaal worden? 

“Dat is zonder meer een heel gevoelig onderwerp. Zeker als je nog jong bent. Men wil er goed uitzien, voor zichzelf maar ook voor de omgeving. Opmerkingen van anderen kunnen er dan ook flink inhakken. Vaak wordt er van alles gedaan om het haarverlies te verbergen. Maar met haarpoeders, vitamines en speciale shampoo win je de strijd niet. Als vroegtijdig haarverlies in je genen zit, ontkom je er simpelweg niet aan.” 

Haartransplantaties lijken meer geaccepteerd te worden en groeien qua aantal. Hoe komt dit? 

“De anti-aging industrie groeit, ook voor mannen. To look young, to feel young, to be young, daar draait het steeds meer om. Een goed kapsel – zonder kale plekken of haarverlies – past daarbij. Qua acceptatie speelt social media zonder meer een grote rol. Je hoeft Instagram maar te openen en je vindt steeds meer advertenties en posts erover. Ten tweede speelt de verbetering van de techniek van haartransplantaties een rol. Vroeger moest er een stukje huid met haarzakjes worden weggesneden. Een vrij brute en zeker ook pijnlijke techniek. Tegenwoordig kunnen we haarfollikels met kleine naaldjes en betere technieken wegnemen. Dat geeft veel minder discomfort en maakt een haartransplantatie voor veel patiënten een stuk aantrekkelijker.” 

Wat is uw advies voor mannen die vroegtijdig kaal worden en een haartransplantatie overwegen? 

“Geloof niet alles wat er gezegd in advertenties en op sociale media. Laat je goed voorlichten door een expert en houd rekening met de lange termijn. Hoe jonger je begint met een transplantatie, hoe groter de kans dat er op de lange termijn meerdere ingrepen nodig zijn. Ik heb dan ook de voorkeur voor mannelijke patiënten tussen 35 en 55 jaar. Zodat we een goede indicatie kunnen geven qua eindfase van kaalheid. En er qua behandelplan een goede lange termijnplanning kan worden gemaakt.” 

Meer informatie

Voor meer informatie, ga naar www.feriduni.com

Next article