Skip to main content
Home » De Man » Wereldwijd leven mannen vijf jaar korter dan vrouwen
De Man

Wereldwijd leven mannen vijf jaar korter dan vrouwen

Sarah Coghlan is Global Director Health Campaings & Policy. Zij vertelt meer over Movember en waarom het belangrijk is om aandacht te vragen voor prostaat- en zaadbalkanker én de gezondheid van mannen in het algemeen.   

“De Movember Foundation vraagt elk jaar aan mannen om in November hun snor te laten staan. Dit om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor mannelijke gezondheid en ziektebeelden te maken hebben.” Een voorbeeld daarvan zijn onderzoeken naar prostaat- en teelbalkanker. “Het belangrijkste doel van Movember is om het ‘gezicht’ van de mannelijke gezondheid te veranderen.” Coghlan zegt: “Het is onze missie om een gelukkiger, gezonder en langer leven voor mannen te bewerkstellingen. Door hen te vragen hun snor te laten groeien, verandert hun uiterlijk en dat roept bij veel mensen vragen op. Dát zorgt er dan weer voor dat er gesprekken ontstaan over prostaat- en teelbalkanker en de gezondheid van mannen in het algemeen. Wereldwijd leven mannen vijf jaar korter dan vrouwen. In de meeste culturen moeten mannen nog steeds sterk, mannelijk en stoer zijn. Praten over gevoelens hoort daar niet bij, evenmin als op tijd in actie komen als er lichamelijk iets mis lijkt te zijn.”   

Onze missie is een gelukkiger, gezonder en langer leven voor mannen

Symptoomherkenning 

Wereldwijd hebben 10,8 miljoen mannen prostaatkanker. In Nederland zijn er 11.700 mensen met prostaatkanker en 800 mensen met teelbalkanker. Schrikbarende cijfers die naar beneden moeten. “De gezondheid van de man is onderbelicht en dat moet veranderen. Ik denk wel dat we allemaal kunnen bijdragen aan die verandering.  Jonge mannen móeten weten dat zij hun teelballen regelmatig moeten checken op onregelmatigheden zoals knobbeltjes of verhardingen. Elke man moet zich bewust zijn van de signalen die erop kunnen wijzen dat er iets mis is. Het is niet alleen die check, maar er zijn ook andere signalen zoals een gebrek aan energie. Ook de stap om naar de dokter te gaan bij klachten blijft te groot voor mannen.” Coghlan benadrukt het belang van een tijdig bezoek aan de huisarts. “Veel mannen gaan te laat, maar zowel prostaat- als teelbalkanker zijn goed te behandelen als het op tijd ontdekt wordt.”   

Hogere zelfmoordcijfers 

De gezondheid van mannen staat wereldwijd niet hoog op de agenda volgens Coghlan. “We zien een toename in het aantal zelfmoorden. Elke minuut sterft er ergens een man om deze reden.  Mannen realiseren zich vaak niet dat zij een mentaal probleem hebben. Ook de vraag naar hulp lijkt verre van gemakkelijk.”  

Het is oké om niet oké te zijn 

In Movember proberen mannen andere mannen aan te zetten tot nadenken over hun gezondheid. “Je even niet oké voelen, is oké. Praat erover met iemand. Ook hier kan iedereen aan bijdragen door kwetsbaarheid te omarmen zodat mannen zowel fysiek als mentaal gezonder kunnen worden.” Op de website van de stichting staan verschillende tools die kunnen helpen een gesprek te starten met iemand die niet zo gemakkelijk praat over zijn gezondheid. “Het is een soort gidsje over wat je kunt zeggen om iemand te helpen een goed gesprek te voeren.  Een leven met een doel zoals werk, familie en voldoende activiteiten maakt gezonder en gelukkiger.”  

Je niet oké voelen is oké!

Next article