Home » De Man » Haartransplantaties: van taboe naar trend?
De Man

Haartransplantaties: van taboe naar trend?

Vroegtijdig haarverlies kan een grote impact hebben op je leven. Gelukkig verdwijnt het taboe rondom haartransplantaties snel: “Een behandeling kan je enorm helpen, maar laat je wel goed informeren.” 

Edwin van Wooning is directeur bij de Nederlandse Haarstichting. Hij pleit voor een open gesprek over haarverlies en transplantaties. 

Wanneer kreeg jij te maken met haarverlies? 

“Ik werd zelf voor m’n 20e al kaal. Dat vond ik verschrikkelijk! Maandenlang heb ik het internet afgestruind naar methodes om er wat aan te doen. Er was wel informatie te vinden, maar die was niet onafhankelijk. Toen zijn we de Haarstichting gestart, om onafhankelijke voorlichting te geven over haarverlies en de oplossingen.” 

Twintigjarigen met haarverlies worden vaak minstens tien jaar ouder geschat.

Hoe groot is het probleem van vroegtijdig haarverlies? 

“Vroegtijdig betekent voor iedereen wat anders. Miljoenen mannen en ook vrouwen hebben last van haarverlies. Voor mannen geldt dat ongeveer 20 procent van de twintigjarigen ermee te maken heeft, 30 procent van de dertigjarigen, 40 procent van de veertigjarigen en zo verder.” 

Wat is er moeilijk aan kaal worden? 

“Haaruitval is een veelvoorkomend fenomeen. Sommige mensen accepteren dit makkelijk, anderen zitten er vreselijk mee. Er zijn wel bekende mensen met een voorbeeldfunctie waarbij een kaal hoofd heel goed staat. Maar met name voor jonge mensen kan het toch erg vervelend zijn. Kaalheid wordt geassocieerd met ouder worden. Twintigjarigen met haarverlies worden vaak minstens tien jaar ouder geschat. 
Een kalende kruin of diepe inhammen: het zijn in het oog springende veranderingen. Zelf was ik vroeger dag en nacht bezig met mijn haaruitval. Ik meed zelfs sociale gelegenheden. Het kan je leven enorm in de war schoppen.” 

Een kalende kruin of diepe inhammen: het zijn in het oog springende veranderingen.

Heerst er een taboe op haartransplantaties? 

“Dat was vroeger wel zo. Behandelingen waren nog onbekend en het was ook niet zichtbaar in het openbaar. Mensen kwamen er niet voor uit. Ook andere cosmetische behandelingen deden mensen in het geniep, je liet niet zien dat je aan je uiterlijk liet sleutelen. Mannen gingen stiekem naar een kliniek voor een transplantatie, liepen via de achterdeur naar binnen. Vaak namen mensen ook lang vrij van hun werk, om zo ongezien te kunnen herstellen van de behandeling. Dat verandert gelukkig steeds meer.” 

Wordt er nu makkelijker over gesproken? 

“Ja, een haartransplantatie hoeft nu niet meer in het geheim te worden gedaan. Steeds meer BN’ers praten gewoon over hun haartransplantatie, daardoor wordt het zichtbaarder in het openbaar. Daardoor verandert de cultuur en is het taboe grotendeels doorbroken.” 

Wat merken jullie daarvan? 

“Bij de Nederlandse Haarstichting zien we dat elk jaar de vraag naar onafhankelijke informatie vraag toeneemt. Veel mensen zitten erg met hun haaruitval. Ze willen weten waar het door komt en gaan op zoek naar oplossingen.” 

Heb je advies voor mensen die haaruitval hebben? 

“Het klinkt als een cliché, maar informeer je goed. Er zijn tegenwoordig goede behandelingen beschikbaar, alleen zijn er ook minder kwalitatieve. Maar er is altijd een oplossing, mensen hoeven er niet meer mee rond te blijven lopen. ” 

Next article