Home » De Man » Mannelijk haarverlies begint bij de start van de puberteit
Sponsored

Hormonaal haarverlies bij mannen begint meestal kort na de puberteit. Bij de een verloopt het proces langzaam, bij de ander snel.  

Genetische aanleg 

“Haarverlies wordt in hoofdzaak bepaald door genetische aanleg”, vertelt dr. Nancy Anthone, gespecialiseerd in de behandeling van haarverlies. Bij mannen begint het proces al rond de puberteit. Wie pech heeft in de genenpoel vertoont soms al rond zijn twintigste flinke inhammen en een kalende kruin. Hulp zoeken is niet altijd makkelijk. Praten over haarverlies is immers voor zowel mannen als vrouwen nog altijd een taboe.  

Praten over haarverlies is immers nog altijd een beetje taboe

Beter voorkomen dan genezen 

Dr. Anthone adviseert alert te zijn op haarverlies. Wie snel begint met topische medicatie, zoals een haarlotion, kan het haarverlies stoppen of in ieder geval aanzienlijk afremmen. Het gaat om een persoonlijke medicatie. Aan de hand van een DNA-test wordt bepaald welke samenstelling de beste resultaten kan bieden. “Het is een volkomen veilige én makkelijke manier om iets te doen tegen haarverlies.” 

Nieuwe haargroei stimuleren 

In een verder gevorderd stadium wordt een combinatie van medicatie met regeneratieve therapie geadviseerd. Hiermee stimuleer je nieuwe haargroei en versterk je bestaande haren. Je kunt hiermee een haartransplantatie voorkomen of ervoor zorgen dat minder haren getransplanteerd moeten worden om het gewenste resultaat te behalen. 

Transplantatie kan ook zonder scheren 

Soms is een transplantatie onvermijdelijk. Tegenwoordig hoeft voor een transplantatie het haar niet meer te worden afgeschoren. Op die manier kan het dagelijkse leven snel hervat worden, zonder dat het direct erg zichtbaar is. 

Levenslang probleem 

“Haarverlies is een chronische aandoening die een goed plan van aanpak vereist”, stelt Anthone. Medicatie kan hierin een centrale rol spelen. Zonder goede bescherming gaat het proces in de hormoongevoelige zone immers onverminderd verder. Als de overgebleven en de getransplanteerde haren en haarzakjes niet voldoende beschermd worden, gaat het haarverlies verder. In dat geval is een ingreep tevergeefs geweest.  

Haarverlies is een chronische aandoening die een goed plan van aanpak vereist.

Next article