Home » De Man » Het stigma van geestelijke gezondheid voor mannen wegnemen
De Man

Het stigma van geestelijke gezondheid voor mannen wegnemen

Veel mannen vinden het moeilijk om over hun geestelijke gezondheid te praten, zegt Anne-Cecile Berthier, Country Director UK and Europe bij Movember. Dit is wat je kunt doen om het stigma te doorbreken. 

Het is een populaire mythe dat mannen minder worstelen met hun geestelijke gezondheid dan vrouwen. De werkelijkheid is veel ingewikkelder. Hoewel vrouwen vaker gediagnosticeerd worden met psychische problemen, komt dat deels doordat mannen niet zo snel op zoek gaan naar ondersteuning voor hun geestelijke gezondheid. De waarheid is dat mannen net zo vaak worstelen met hun geestelijke gezondheid. Helaas zorgt het stigma er nog steeds voor dat veel mannen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. 

Stigma is een krachtige kracht. Vooral mannen voelen de druk om te zwijgen over hun geestelijke gezondheid soms als gevolg van culturele druk. Dit is, omdat sommige gemeenschappen of samenlevingen praten over geestelijke gezondheid of het zoeken van professionele hulp stigmatiseren. Hoewel veel werkplekken grote vooruitgang hebben geboekt in het ondersteunen van de geestelijke gezondheidszorg, kan het openlijk praten over depressie of angst op het werk mensen in het verleden nog steeds hun baan kosten. 

Combineer dat stigma met niet-helpende ideeën over wat het betekent om een man te zijn en de barrières om je open te stellen zijn formidabel. Veel mannen hebben hun identiteit opgebouwd als solide, vaste kostwinners voor hun gezin en het is makkelijk voor hen om te geloven dat openheid over geestelijke gezondheid dat allemaal in gevaar brengt. Anderen maken zich zorgen over gezichtsverlies bij hun bazen, collega’s of vrienden. 

Een andere reden waarom mentale gezondheidsproblemen niet gediagnosticeerd worden bij mannen is dat we niet altijd weten op welke signalen we moeten letten. Stemmingswisselingen – met name verhoogde prikkelbaarheid en boosheid – zijn veelvoorkomende tekenen van depressie bij mannen, in tegenstelling tot verdriet of teruggetrokkenheid die vaak bij anderen worden gezien. Andere tekenen waarop je moet letten zijn het verliezen van interesse in favoriete activiteiten, het vermijden van sociale interacties, verlies van eetlust of frequente hoofdpijn of maagproblemen. 

Praten over geestelijke gezondheid kan in het begin intimiderend aanvoelen, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het gesprek soepel te laten verlopen. 

  • Normaliseer hun ervaring door die van jou te delen. 
  • Praat over jouw ervaring met depressie of angst als dat jou is overkomen. Door je open te stellen, maak je het voor de ander makkelijker om over zijn of haar ervaring te praten. 
  • Leer meer over geestelijke gezondheid.
  • Besteed wat tijd aan het leren over geestelijke gezondheidsproblemen, de oorzaken en sommige behandelingen die beschikbaar zijn. Het is niet de bedoeling dat je een leunstoel-expert wordt of dat je je nieuwe kennis gebruikt om een diagnose te stellen. (Maar als het gaat om het verminderen van het stigma rond geestelijke gezondheid, is kennis macht. 
  • Vraag je partner om hulp Sommige mannen zijn eerder geneigd om hulp te vragen als je ze eerst een zinvolle kans geeft om jou te helpen. Misschien is het omdat ze zich niet zo zwak of hulpeloos voelen als iemand anders eerst hun hulp nodig heeft. Of misschien geeft het ons het gevoel dat we er allemaal samen voor staan. Hoe dan ook, help een broeder door eerst om hulp te vragen. 

Mannen moeten beginnen te praten over geestelijke gezondheid. Jij en je vrienden kunnen het stigma doorbreken. 

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar movember.com 

Next article