Home » De Man » Maakt testosteron de man? Het verhaal van Max Moszkowicz
De Man

Maakt testosteron de man? Het verhaal van Max Moszkowicz

Foto: Marc Haers

Energieloos, overgewicht en neerslachtigheid. Testosteron deficiëntie (TD) houdt soms meer in dan alleen een laag libido of erectieproblemen. Journalist en ervaringsdeskundige Max Moszkowicz (42) vertelt.  

Max, wanneer begon jij last te krijgen van testosteron deficiëntie?

“Zo rond mijn 36e. Door de omstandigheden rondom de geboorte van mijn zoon zag ik mijn uiterlijk veranderen. Diepe wallen, een vadsig postuur en uitgebluste uitstraling… Het was niet al te best. Toch dacht ik niet gelijk: er is iets met mijn hormonen aan de hand. Een nieuwe baby betekent nu eenmaal slaapgebrek. Bovendien zat ik in een enorm drukke periode qua werk. Door alle stress begon ik ’s avonds meer te drinken en ook gezond eten schoot erbij in. Mijn klachten verweet ik dan ook aan de gehele situatie.”

Diepe wallen, een vadsig postuur en uitgebluste uitstraling… Het was niet al te best als ik in de spiegel keek

Wanneer had je door: er klopt iets niet?

“Toen ik na een jaar besloot weer gezonder te leven en eindelijk het sporten weer oppakte, merkte ik dat het afvallen en het opbouwen van spierkracht enorm lastig was. Ook viel het me op dat ik me structureel lamlendig voelde en continu energieloos was. Terwijl ik van nature juist een soort labrador ben; altijd vrolijk, energiek en sterk. Wat was er nou met mij aan de hand? Ik besloot op zelfonderzoek te gaan.”

Wanneer viel het kwartje?

“Toen ik een podcast luisterde van de bekende Amerikaan Joe Rogan en hij iets vertelde over testosteron deficiëntie (TD). Ik kwam erachter wat voor impact testosteron heeft op je functioneren en dat een tekort hieraan grote consequenties kan hebben. Toen hij een lijst met hormonale klachten van mannen opnoemde, kon ik alleen maar denken: dit komt me wel heel bekend voor.”

En toen?

“Ik ben naar de huisarts gegaan en heb haar mijn bevinden voorgelegd. Alleen had die nog nooit van testosteron deficiëntie gehoord. Gelukkig stond ze er wel voor open en werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis voor bloedonderzoek. Vanuit daar ben ik naar een particuliere kliniek gestuurd voor verdere behandeling.”

Ben je daar wat wijzer geworden? 

“Absoluut. Als man begint vanaf je 35e je testosteron af te nemen, dat is een natuurlijk gegeven. Maar externe oorzaken kunnen dat proces versnellen. Nader onderzoek liet zien dat mijn testosteron-gehalte structureel aan de lage kant was, doch nét acceptabel. In eerste instantie was de focus dan ook het aanpakken van mijn leefstijl. Gezonder eten, minder drinken en flink sporten. Na drie maanden van beter leven was er een hele verbetering te zien, maar het hield niet over. Toen zijn we van behandeling gewijzigd. Al na één week merkte ik dat mijn kracht terugkwam, het afvallen makkelijker ging en ik meer energie had. En dat lamlendige gevoel eindelijk verdween. Een enorme game changer.

Eindelijk heb ik mijn leven weer terug; dat gun ik anderen ook

Waarom vind je het belangrijk hier openlijk over te spreken? 

“Door me bewust te worden van het probleem –  en zeker ook de juiste aanpak – heb ik mijn leven weer teruggekregen. Dat gevoel gun ik anderen ook. Ook wil ik meer awareness creëren; het is verbazingwekkend hoe weinig reguliere artsen over testosteron deficiëntie weten. Verder wil ik stigma’s wegnemen. Bijvoorbeeld dat testosteron deficiëntie niet louter een oudemannenkwaal is. En dat het echt niet alleen betekent dat je dan een laag libido en erectieproblemen hebt. Bij iedere man uit het zich anders; zo heb ik daar totaal geen last van gehad.” 

Wat zou je andere mannen willen meegeven?

“Laat je informeren over testosteron deficiëntie, doe zelfonderzoek. Ga naar je huisarts en laat je doorverwijzen bij ernstige klachten. En bedenk dat je echt niet de enige bent en vooral: dat er oplossingen zijn!”

Next article