Home » De Man » Mannen onder elkaar: de kracht van vriendschap
De Man

Mannen onder elkaar: de kracht van vriendschap

Mannenvriendschappen zijn het mikpunt van eindeloze grappen in de populaire cultuur, vanwege de vaak vermeende competitiviteit, de roedelmentaliteit, de noodzaak om altijd iets samen te doen en natuurlijk het meedogenloze geplaag. De realiteit is echter dat mannenvriendschappen levens kunnen redden en levens kunnen verlengen. Gezonde en respectvolle mannelijke vriendschappen zorgen voor betekenis, plezier, verbondenheid en een gevoel van verbondenheid. Allemaal factoren die nu worden gezien als beschermende factoren tegen geestelijke gezondheidsproblemen, chronische lichamelijke aandoeningen en drugsmisbruik. Er is maar één probleem. Mannelijke vriendschap verkeert in een crisis. 

De moderne zelfhulpcultuur biedt mannen van alles aan, van dagelijkse mantra’s tot een volledig vleesdieet om hun problemen te verlichten, maar wat hen echt het meeste voordeel op lange termijn zal opleveren, bevindt zich recht onder hun neus. Het is iets wat we allemaal elke dag als vanzelfsprekend beschouwen, en dat velen van ons niet waarderen of er niet zo hard aan werken als zou moeten. Ondanks al het goede dat vriendschap doet, leert onderzoek ons dat naarmate mannen ouder worden, zij vrienden verliezen tot het punt waarop bijna één op de vijf mannen van middelbare leeftijd zegt dat zij zelfs geen goede vriend hebben. 

Volgens onderzoek van YouGov, in opdracht van Movember, heeft bovendien één op de tien mannen in het Verenigd Koninkrijk toegegeven geen contact meer te hebben met hun vrienden na het ouder worden. 

Mannenvriendschappen zijn te lang geen prioriteit geweest. Ze worden gezien als iets waar we zonder kunnen leven, vooral wanneer de tijd tussen twee ontmoetingen groeit, de groeps-chat stil valt en de impuls om de stilte te doorbreken wordt vervangen door angst voor ongemakkelijkheid. Helaas betekent dit dat talloze mannen in het hele land in stilte lijden. Veel van die mannen zijn het type dat hun hand niet opsteekt om hulp te vragen totdat het te laat is, soms met tragische gevolgen voor henzelf of hun omgeving. 

In contact blijven met vrienden is cruciaal. Mannen aansporen om regelmatig tijd vrij te maken om hun vrienden te ontmoeten, in het echte leven of virtueel, is slechts een van de vele manieren om de geestelijke gezondheid en het welzijn te bevorderen. Bij vriendschappen gaat het erom elkaar te waarderen, of dat nu is door van een vergelijkbare sport te houden, de liefde voor koken te delen of een favoriete band te zien. We hebben allemaal vriendschappen nodig, net zoals we voedsel, water en zuurstof nodig hebben.  

Bij Movember hebben we een gratis interactieve digitale tool ontwikkeld, Movember Conversations genaamd. Het is ontworpen om mensen de mogelijkheden te geven om moeilijke gesprekken te voeren met de mannen in hun leven die het moeilijk hebben. De tool zelf bevat een aantal scenario’s die relevant zijn voor de wereld van vandaag, zodat anderen kunnen onderzoeken en oefenen hoe iemand een moeilijk gesprek kan voeren met iemand om wie hij geeft. 

We zijn allemaal op zoek naar verbinding, en we zouden niet moeten wachten op tegenslag om onze vrienden echt te leren kennen, of dat zij ons leren kennen. Het leven speelt zich overal om ons heen af en we moeten over de moeilijke dingen praten, de veranderingen omarmen en ons aanpassen in plaats van er tegen verzetten. Als samenleving zou het ons allemaal veel goed doen. 

Meer informatie

Voor meer informatie, ga naar www.movember.com

Next article