Skip to main content
Home » De Man » De onstilbare levenshonger van Roelof Hemmen
De Man

De onstilbare levenshonger van Roelof Hemmen

Eerder maakte Roelof Hemmen (newsanchor van De 538 Ochtendshow) een podcast waarin hij gasten interviewde over ‘het leven’ op 57-jarige leeftijd. Nu deelt hij zelf inzichten over een leven vol geluk, levenslust en lessen uit persoonlijke tegenslagen. 
 

Je praat openlijk over uitdagingen en persoonlijke tegenslagen, zoals het verlies van je vrouw Marjon elf jaar geleden. Wat brengt het jou persoonlijk om dat verhaal met openheid te delen? 

“Ontzettend veel mensen hebben zelf of in hun omgeving te maken met kanker. Dat zijn stuk voor stuk drama’s. Het is goed om daarover te praten. Ik vind het zelf ook fijn om te lezen hoe mensen omgaan met verlies. Hoe geef je na het verliezen van een dierbare het leven nieuwe betekenis? Dat je geliefde doodgaat, is verschrikkelijk. Maar het is misschien nog wel verschrikkelijker als je daar nooit mee kan leren leven. Dat kon ik gelukkig wel. Ik probeer mijn leven zo in te richten dat het goed is.”

En wanneer is het leven ‘goed’ voor jezelf?

“Uiteindelijk komt het neer op geluk en tevredenheid. Met gezondheid natuurlijk op nummer één. Daar heb je echter niet veel invloed op, buiten een gezonde levensstijl om.” 

Heb je voor je gevoel wel meer grip op geluk?

“Volgens mij kun je redelijk de baas zijn over je eigen geluk. Ik heb gemerkt dat ik dat wel kan. Ik ben relatief optimistisch en wil juist vooruitkijken. Ik wil dingen accepteren zoals ze zijn. Vorig jaar – toen ik 57 jaar was – heb ik bijvoorbeeld de podcastserie 57 gemaakt waarin ik generatiegenoten interviewde over het leven. Dat leverde mooie inzichten op.” 

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Dat accepteren rust en zekerheid geeft: het is goed zoals het is. Dat vind ik een mooie levenshouding. Iemand omschreef ook eens dat daarmee ‘wijsheid’ ontstaat. Dat vond ik een mooi begrip. Dat maakt mijn leeftijd zo interessant, vind ik. De som van alle keuzes en ervaringen, dat ben ik nu.”  

Het is goed zoals het is. Dat vind ik een mooie levenshouding.

Wat hielp jou bij het accepteren van het verlies van je vrouw?

“In essentie is het de aanvaarding van wat er gebeurt. Je kunt je er niet tegen verzetten. Door het verlies te aanvaarden, wordt het onderdeel van je. Zij zal altijd onderdeel zijn van mijn leven. Er hangt in mijn huis een groot portret van haar, gemaakt door mijn beste vriend. Ik draag nog steeds onze trouwringen, samengesmolten tot één ring. Ik heb een grote tatoeage die over haar en ons gaat – maar ook over de toekomst. Misschien was dat voor mij ook wel een manier om het te omlijnen; te omgrenzen. Dit is wat geweest is – en nu begint de rest.”

Dit is wat geweest is – en nu begint de rest.

Hoe heeft die periode je verder veranderd?

“Ik heb nog meer haast gekregen. Ik ben gretig en ik heb nog meer zin in het leven. Het leven is te kort voor slechte wijn.”

Op werkgebied is er de laatste jaren ook veel voor je veranderd. Relateert dat aan diezelfde levenslust?

“Absoluut. Ik ben in 2016 weggegaan bij RTL Nieuws. Daar heb ik 23 jaar lang met ontzettend veel plezier gewerkt. Daar heb ik enorm veel geleerd en veel aan te danken. Maar als je iets lang doet, wordt het makkelijk. Dan gaat de uitdaging er vanaf; het spannende gevoel van iets gaafs doen. Dat gevoel bekroop me af en toe. Dat was voor mij de reden om mijn baan op te zeggen.”

Waar vind je die uitdaging en spanning in je huidige werk?

“Ik ben anderhalf jaar geleden van BNR Nieuwsradio naar De 538 Ochtendshow verhuisd. Dat is een redelijk krankzinnige stap, als je naar de rest van mijn cv kijkt. Voor mij is het ook echt een verjongingskuur om met al die jonge mensen te werken. Dat vind ik fantastisch.” 

Wat leer je van werken met een jongere generatie?

“Het is de energie. De snelheid van denken; de manier van hoe ze naar zaken als nieuws, media en muziek kijken.” 

Herken je jezelf van pakweg dertig jaar geleden daarin?

“De ambitie en visie op de toekomst herken ik wel. Alles kan, als je jong bent. Dat is nu ik ouder ben wel anders. Het is prachtig om 58 jaar te zijn. Het nadeel is alleen dat je vooruitzichten wat minder zijn.” [lacht]

Interessant dat je dat zegt. Want juist al die recente vernieuwing, voelt alsof je carrière zich organisch ontwikkelt. Dat je juist constant openstaat voor wat je gelukkig maakt, ook al is dat veranderlijk. Of heb ik dat mis?

“Exact, dat is het. Aan de ene kant zoek ik nieuwe uitdagingen. Aan de andere kant zoek ik ook naar verdieping. Die vind ik bijvoorbeeld in het maken van podcasts. Ook coaching vind ik fantastisch om te doen. Wie weet ligt daar mijn toekomst wel? Ik heb geen idee. Je zei het net mooi: het komt organisch. Ik werk in die zin nergens naartoe. Het groeit en gebeurt.”

Heeft dat ook te maken met die ‘haast’ die je eerder noemde?

“Ik zoek met mijn honger naar ervaringen en ook wel naar intensiteit en echtheid. Het is natuurlijk niet alleen werk waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Ik ben bijvoorbeeld ook gaan duiken en meer gaan jagen. Ik ben ook precieser naar het leven gaan kijken. Ik neem dingen minder voor lief. Ik hou bijvoorbeeld van de geur van een bos en ik kijk tegenwoordig anders naar de natuur om me heen. Daar stond ik vroeger minder bij stil. Nu zie ik bomen, gras, beestjes…”

Heeft het verlies van je vrouw daaraan bijgedragen? Dat je alles in het leven meer bent gaan waarderen?

“Zeker. Na haar overlijden kreeg ik heel erg het gevoel dat ik voor tweeën moest leven. Misschien heb ik haar energie er wel bijgekregen. Ik weet het niet. Maar dan wordt het wel erg magisch…”

Next article