Home » De Man » Wat een radioactieve stof kan betekenen voor prostaatkanker
Sponsored

Welke radioactieve stoffen kunnen een steentje bijdragen in de behandeling van kanker? NRG | PALLAS onderzoekt dit in FIELD-LAB-verband. R&D Manager Medical Isotopes Karlijn van der Schilden vertelt hoe de vlag erbij hangt. 

Nieuwe nucleaire medicijnen in de strijd tegen kanker… Hoe zit dat? 

“Dat gebeurt al wel, maar daarvoor moet eerst grondig onderzoek worden verricht. Dat doen we bij FIELD-LAB. Dit is een samenwerkingsverband met een ontwikkelingsfaciliteit voor nieuwe nucleaire medicijnen voor kanker. Ons doel is om de ontwikkeling van dit type medicatie te versnellen, zodat de klinische fases 1 en 2 van wetenschappelijk onderzoek in ziekenhuizen een boost krijgen. Waardoor vervolgens deze behandelingen weer sneller geregistreerd worden en op de Nederlandse markt komen.” 


Welke instanties zijn betrokken bij FIELD-LAB? 

“Het FIELD-LAB is een initiatief van NRG|PALLAS, waar ik zelf werk. Dit is een Nederlands bedrijf wat medische isotopen produceert met de reactor in Petten. Dagelijks hebben 30.000 patiënten baat van de radioactieve grondstoffen uit onze reactor. Voor FIELD-LAB werken we samen met verschillende industriële partners maar ook ziekenhuizen. Denk aan het Nederlands Kanker Instituut, AMC Locatie VUmc, Erasmus MC en het Radboudumc.” 

Sinds 2019 doet FIELD-LAB onderzoek naar de productie van Lutetium-177. Wat is dat?  

“In het kort gezegd is Lutetium een radioactieve stof, die in de vorm van bestraling goed kan werken tegen tumoren. Het wordt al succesvol toegepast bij neuro-endocrine tumoren die veelal in de alvleesklier, de longen en het maag- en darmstelsel ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat deze stof ook uitkomst biedt bij uitgezaaide prostaatkanker. Genezen, dat lukt er voor alsnog niet mee. Het middel is levensverlengend en kan echt uitkomst bieden voor uitbehandelde patiënten met uitgezaaide prostaatkanker.” 

Staan er nog andere innovaties op stapel die kunnen bijdragen aan de behandeling van kanker? 

“Ik verwacht dat Lutetium-177 ook voor behandeling van andere kankersoorten zal worden gebruikt. Als een op zichzelf staande behandeling of in combinatie met andere isotopen. En dat artsen per individu beter kunnen inschatten met welke dosis een bepaalde therapie aanslaat. Waardoor er meer zorg op maat gegeven kan worden, met ook nog eens een effectiever resultaat. Daar hopen wij als FIELD-LAB in ieder geval een steentje aan bij te dragen!” 

Next article