Skip to main content
Home » De Ogen » Behandeling van droge ogen vraagt goede begeleiding
Contactlenzen

Behandeling van droge ogen vraagt goede begeleiding

Persoon met droge ogen achter laptopscherm.
Persoon met droge ogen achter laptopscherm.

Droge ogen kunnen erg beperkend zijn in iemands leven. Dat is de ervaring van dr.Mirjam van Tilborg, optometrist en droge ogenspecialist. “Gelukkig is er steeds meer aandacht voor droge ogen.”


Mirjam had al op jonge leeftijd last van droge ogen. Maar er was toen nog weinig over bekend. Tijdens haar studie in de VS zag ze een speciale poli voor droge ogen. “In die wachtkamer zag ik veel problemen bij mensen met droge ogen. Terug in Nederland heb ik me gespecialiseerd in behandelingen en ben ik er ook lezingen over gaan geven.”

Er zijn veel nieuwe inzichten over droge ogen

Ook jongeren

Iemand met droge ogen gaat vaker en intensiever knipperen. De ogen gaan irriteren, branden, kunnen pijn gaan doen, er kan hoofdpijn ontstaan en het zicht kan minder worden. Bij jonge mensen kan dit verergeren door veel gebruik van beeldschermen, zoals telefoon of tablet.

Iemand met klachten kan naar de huisarts of optometrist, maar Mirjam vertelt dat de problemen vaak blijven bestaan. “Ik zie mensen die al veel oogartsen hebben bezocht. Ik merk dat hun kwaliteit van leven sterk is verminderd vanwege hun oogproblemen.”

Mirjam ziet mensen met extreem droge ogen. Niet alleen ouderen, maar ook jongere mensen van rond twintig jaar of zelfs nog jonger. De klachten kunnen ontstaan door gebruik van bepaalde medicatie, onder andere medicijnen tegen acne (jeugdpuistjes).

“De oogklachten kunnen erger worden als iemand bijvoorbeeld op een kantoor werkt met airco of slechte ventilatie. Soms is het probleem zo erg dat iemand niet meer kan werken. Of iemand kan ’s avonds na het werk geen tv meer kijken of autorijden. Droge ogen kunnen dus erg beperkend zijn in iemands leven.”

Behandeling van droge ogen vraagt goede begeleiding, weet Mirjam. Zo kan druppelen in het begin juist meer klachten veroorzaken omdat het oog gaat genezen. “Daarom is goede voorlichting nodig. Mensen moeten begrijpen wat er gebeurt en er moet serieuze aandacht zijn voor deze problemen. Maar meestal is er geen echt zorgtraject. Daardoor verliezen mensen hun vertrouwen in de behandeling.”

Oogproblemen verminderen de kwaliteit van leven

Steeds beter

Behalve medicatie noemt Mirjam nog andere mogelijke oorzaken van droge ogen. Bijvoorbeeld verkeerd gebruik van contactlenzen, allergie voor lensvloeistof, droge lucht, veel lezen of computergebruik, luchtverontreiniging en voeding (vooral te weinig drinken). Ook luchtstroming kan een oorzaak zijn, want daardoor verdampt de traanlaag sneller.

“Als je dan bezig bent op de computer, knipper je ook nog eens minder. Behalve een traanlaag is er ook een vet- en een slijmlaag. Normaal werken deze alle drie goed. Maar als de vetlaag niet goed functioneert, dan heb je geen druppels nodig maar een behandeling met bijvoorbeeld warmte om de vetlaag te stimuleren. Daarover wordt steeds meer bekend. Er zijn veel nieuwe inzichten over droge ogen en gelukkig worden de behandelingen steeds beter.”

Next article