Skip to main content
Home » De Ogen » Droge ogen vaak meer dan alleen irritatie
Droge ogen

Droge ogen vaak meer dan alleen irritatie

man met droge ogen
man met droge ogen

Een klacht als vermoeide of geïrriteerde ogen gaat niet altijd vanzelf over. Soms is er een medische oorzaak. Als je die niet achterhaalt, kun je ernstige chronische klachten ontwikkelen.

Rob Wouters

Dr. Rob Wouters

Oogarts

Maarten Christiaans

Maarten Christiaans

Optometrist

Symptomen

Iedereen heeft wel eens last van vermoeide, branderige of geïrriteerde ogen. Soms is ook sprake van jeuk of wazig zicht. Vaak zeg je dan dat je ‘droge ogen’ hebt. Bewust knipperen, een kunsttraan of ooggel zonder conserveringsmiddelen kan dan verlichting geven.

Bedenk echter dat je daarmee alleen de symptomen bestrijdt. Je pakt niet de oorzaak van de klacht aan. Als je regelmatig last hebt van ‘droge ogen’, is het verstandig om een afspraak te maken met een optometrist of een oogarts.

Droge ogen syndroom

“Echt droge ogen hebben, betekent dat je te weinig traanvocht of een verminderde kwaliteit traanvocht hebt”, vertelt oogarts Rob Wouters. “Wij noemen dat wel het ‘droge ogen syndroom’. Dat is een ernstige aandoening die niet vanzelf overgaat. Integendeel, de klachten verergeren vaak en kunnen chronisch worden.

Preventie is pas echt preventie als je er op tijd mee begint

Rob Wouters (oogarts)

Het is verstandig om te laten onderzoeken wat de klachten veroorzaakt én of er al oppervlakkige beschadigingen van het hoornvlies zijn. Het kan zijn dat je traankliertjes of talgkliertjes niet goed functioneren. Soms is al sprake van een ontsteking. Dan is een intensievere behandeling vereist. Gelukkig is er vaak iets aan te doen maar dan moet je wel de medische oorzaak achterhalen.”

Ooglidhygiëne

Een goede reiniging van de ooglidrand is belangrijk om problemen te voorkomen of te verhelpen. Een verstopt kliertje kan al snel een infectie veroorzaken.

“Reinig je oogleden niet met babyshampoo. Integendeel zelfs, babyshampoo ontvet de traanfilm en werkt averechts. Gebruik liever speciaal daarvoor ontwikkelde doekjes of reinigingslotion of vraag de optometrist of oogarts om advies.

Het gebruik van antibiotica moet vermeden worden. Op de oogleden zit een biofilm. Die kun je vergelijken met tandplak. Deze biofilm moet eerst verwijderd worden voordat de antibiotica effectief kan zijn. Een optometrist kan de biofilm verwijderen tijdens een periodieke controle.”

Onderzoek

Bij zo’n controle kijkt de optometrist naar je ogen, je oogleden en de ooglidrand. “Voordat het onderzoek begint, vraag ik naar je gezondheid, naar je werk, de werkomstandigheden en leefstijl”, legt optometrist Maarten Christiaans uit.

“Dat kan allemaal van invloed zijn op je ooggezondheid. Daarna volgt het onderzoek van het oog, de oogleden en de ooglidrand. Een onregelmatige ooglidrand kan wijzen op verstopte kliertjes. Naar binnen groeiende wimperharen kunnen problemen veroorzaken. Een verdikking van het ooglid kan veroorzaakt worden door een ontsteking.

Naast behandeladviezen leg ik ook uit wat je kunt verwachten

Maarten Christiaans (optometrist)

Verder kijk ik naar het hoornvlies. Is dat rustig of is sprake van roodheid door bijvoorbeeld vaatingroei. Zijn er beschadigingen zichtbaar. Met speciale vloeistof onderzoek ik of er voldoende traanvocht is en of het traanvocht van goede kwaliteit is. Het traanvocht hoort een beschermend filmpje te leggen over je oog. Is dat er niet dan kunnen irritaties en zelfs beschadigingen ontstaan.”

Advies, begeleiding en controle

Het advies bestaat vaak uit het goed schoonmaken van de ooglidrand, het mogelijk vermijden van oogmake-up en het bewust actief knipperen om de traanfilm te verversen. Irritaties kunnen tijdelijk worden verholpen door kunsttranen.

Ook adviseren oogartsen en optometristen vaak voedingssupplementen die de algehele gezondheid van het oog ondersteunen. Deze voedingssupplementen bestaan uit een combinatie van omega-3 vetzuren, diverse anti-oxidanten, trans-resveratrol, zink, luteïne, en zeaxantine. “Naast die behandeladviezen leg ik ook uit wat je kunt verwachten”, vertelt Christiaans.

“Bij het starten van de droge ogen behandeling merk je niet altijd direct resultaat. Soms kunnen de klachten eerst verergeren. Dat is erg vervelend. Je denkt dan dat het slechter gaat in plaats van beter. Daarom maak ik op korte termijn een vervolgafspraak om te zien of de traanfilm verbetert, om vragen te beantwoorden en onzekerheid weg te nemen. Effectieve behandeling van droge ogen vereist toewijding van de cliënt en intensieve begeleiding van de optometrist of oogarts.”

Next article