Skip to main content
Home » De Ogen » S.O(og).S. – Drogen ogen
De Ogen

S.O(og).S. – Drogen ogen

Droogheid van ogen betekent niet dat je automatisch droge ogen hébt. Er bestaan veel fabels over droge ogen, weet dr. Mirjam van Tilborg, hoofddocent optometrie aan de Hogeschool Utrecht.   

Bij symptomen van droge ogen heb je de Dry Eye Disease 

“Fabel. Als je ogen droog aanvoelen kan dat tijdelijk zijn. Bijvoorbeeld doordat je te lang achter de laptop hebt gezeten, in een ruimte zat met een lage luchtvochtigheid of omdat de airco te lang heeft aangestaan. Valt dat soort factoren weg, dan geldt dat voor de klachten soms ook. Je hebt dan te maken met droge-ogen-symptomen, maar niet altijd meteen met de aandoening droge ogen. De Dry Eye Disease is een internationale term voor een chronische aandoening die verschillende oorzaken kan hebben.” 

Droge ogen ontstaan door te weinig traanvocht 

“Dat kan. Een traanklier kan om verschillende redenen niet goed genoeg produceren. Toch is traanvocht maar een klein deel in het spectrum van de droge-ogen-problematiek. Het probleem zit soms in de vetlaag van de traanfilm. Of in de slijmlaag. De traan blijft dan niet goed op het oog “plakken.””

Verkeerd gebruik van contactlenzen werkt droge ogen in de hand 

“Deels een feit. Het is belangrijk om hygiënisch met contactlenzen om te gaan, ze op tijd te vervangen en goede lenzenvloeistoffen te gebruiken. Daarnaast is een periodieke controle noodzakelijk, om factoren die de traanfilmkwaliteit verminderen vroegtijdig op te sporen.” 

Droge ogen komen enkel voor op latere leeftijd  

“Fabel. Steeds meer jongeren hebben droge-ogen-symptomen. Veelvuldig schermgebruik en te weinig knipperen kunnen zorgen voor een slechtere traanfilmkwaliteit. Het is mogelijk dat een tekort aan vitamine D ook een rol speelt. Er is vaak te weinig aandacht voor de scherminstellingen van smartphone en tablet. Die moeten worden aangepast aan de omgeving. Schijnt het zonnetje naar binnen, dan kun je het best de helderheid verhogen.” 

Steeds meer jongeren hebben droge-ogen-symptomen

Oogdruppels zijn een goede manier om droge ogen te behandelen 

“Gedeeltelijk een feit. Gebruik je enkele druppels op een dag en zijn je klachten daarmee verholpen? Prima. Het is een ander verhaal als je steeds maar moet blijven druppelen voor hetzelfde effect. Belangrijk is om bij klachten je ogen te laten onderzoeken door een optometrist.”

Next article