Home » De Ogen » Een stijgend aantal Nederlanders hebben deze oogaandoening
De Ogen

Een stijgend aantal Nederlanders hebben deze oogaandoening

Glaucoom is een van de meest voorkomende chronische oogaandoeningen bij mensen ouder dan 40 jaar. In 2020 waren er in totaal 338.500 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, waarvan 146.800 mannen en 191.700 vrouwen. Dit aantal neemt toe met de leeftijd (bron: Vzinfo). Verwacht is dat er nog veel mensen zonder juiste diagnose rondlopen. Maar wat houdt deze oogaandoening in?

Wat is glaucoom? 

Bij glaucoom is er schade aan de kop van de oogzenuw. Meestal komt dit door een te hoge oogboldruk, maar er kan ook schade ontstaan bij een normale oogdruk. Door het afknellen en afsterven van de oogzenuw, wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam, maar blijvend beschadigd. Door het verloren gaan van oogzenuwvezels ontstaan blinde vlekken in het beeld en uitval van het gezichtsveld. Glaucoom komt meestal aan beide ogen voor. Onbehandeld leidt glaucoom uiteindelijk tot blindheid. Tijdige ontdekking en behandeling van glaucoom is essentieel om de beschadiging van de oogzenuw af te kunnen remmen of stoppen. 

Wie loopt risico om glaucoom te krijgen? 

Wat precies glaucoom veroorzaakt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Bekend is dat het risico op glaucoom groter is bij mensen met een verhoogde oogdruk, wanneer glaucoom in de familie voorkomt, op hogere leeftijd en bij mensen met een niet-westerse migratie afkomst. Ook wanneer er sprake is van bij of verziendheid en bij het gebruik van medicijnen die steroïden bevatten is er een verhoogd risico op glaucoom. 

Hoe wordt de diagnose gesteld?  

De optometrist en de oogarts kunnen in het oogafwijkingen constateren die op glaucoom kunnen wijzen. Dit doen ze door het meten van de oogdruk, het bekijken van de oogzenuw en onder andere een gezichtsveldonderzoek. 

Waarom is vroegtijdige controle op glaucoom belangrijk? 

In het begin geeft glaucoom meestal geen klachten van gezichtsverlies. Het beginstadium van glaucoom is daarom nooit merkbaar. Om te voorkomen dat glaucoom ongemerkt schade aan het zicht toebrengt, is het daarom belangrijk om op controle te gaan bij de optometrist of oogarts. De risicogroep bestaat uit veertigplussers, mensen met glaucoom in de familie of met een brilsterkte hoger dan +6 of -6.   

Kan glaucoom behandeld worden? 

Er zijn verschillende behandelmethoden om de oogzenuw niet verder of minder snel te laten beschadigen. Met als doel de oogdruk te verlagen. Tot de behandelmethoden behoren oogdruppels, een laseringreep, operatieve ingrepen of een staaroperatie.  

Heeft leefstijl invloed op glaucoom en welke leefregels kan ik het beste opvolgen? 

Het is op dit moment nog niet precies duidelijk welke voedingsstoffen een positieve invloed hebben. Wel is duidelijk dat roken, stevig alcoholgebruik en weinig beweging nadelig kunnen zijn voor glaucoompatiënten. 

Meer informatie

Tijdens de Internationale Glaucoomweek (6 t/m 12 maart) vragen de Oogvereniging en Optometristen Vereniging Nederland (OVN).

U kunt op verschillende manieren uw steentje bijdragen. Zo kunt u lid of vrijwilliger worden van Oogvereniging Glaucoom. Neem daarvoor contact op per mail via [email protected] Ook kunt u wetenschappelijk glaucoomonderzoek financieel ondersteunen door een bijdrage te geven aan het Glaucoomfonds. Het Glaucoomfonds is sinds vorig jaar onderdeel van het Oogfonds. Voor meer informatie over glaucoom, ga naar: www.oogvereniging.nl/glaucoomweek 

Next article