Skip to main content
Home » De Ogen » Door haar ogen: Marlieke Koks over haar ooglasering
De Ogen

Door haar ogen: Marlieke Koks over haar ooglasering

Foto: Joyce Kamerbeek

Marlieke Koks (36) is YouTuber en presentatrice. Met haar video’s behandelt ze onderwerpen met openheid en eerlijkheid. Zo deelde ze ook haar inzichten en ervaringen over de ooglasering die ze eind vorig jaar onderging. 

Op welk moment besloot je dat je je ogen wilde laten laseren?

“Ik was in principe tevreden met het dragen van lenzen. Eigenlijk hoor je lenzen af en toe af te wisselen met het dragen van een bril. Dat deed ik de afgelopen tien jaar eerlijk gezegd vrijwel nooit. Ik was daar te onzorgvuldig in. Of dat ik ‘s ochtends wakker werd met mijn lenzen nog in. Door die onzorgvuldige oogverzorging kreeg ik van het ene op het andere moment last van vlekjes in mijn ogen. Dat bleek pinguecula te zijn; een soort eiwitvlekjes. Door die oogirritaties kreeg ik mijn lenzen echt niet meer in. Die eiwitvlekjes zijn helaas niet te verhelpen. Toen besloot ik om voor een ooglasering te gaan. Ook omdat het veel voordelen heeft ten opzichte van nachtlenzen of het dragen van een bril.”

Welke voordelen brengt het voor jou met zich mee?

“Het dragen van een bril heeft voor mij een vissenkomeffect. Alsof er afstand is tussen mezelf en de wereld. Dat vind ik persoonlijk niet prettig. Daarnaast is het ook als moeder van twee kinderen fijn om geen bril te hoeven dragen of eerst lenzen in te moeten doen. Denk aan ‘s nachts uit bed opstaan voor de kinderen.”

Hoe verliep de behandeling? Gaat het om een eenmalige behandeling?

“De oogarts adviseerde voor mij een TransPRK-behandeling. Daarbij duurt genezing minstens een week; dan lig je dus wel even uit de running. Eigenlijk wilde ik een SMILE-behandeling. Daarmee kun je binnen 24 uur weer goed zien. Maar die behandeling kan niet iedereen doen: mijn hoornvlies was bijvoorbeeld te dun en mijn iris was te klein. Beiden zijn één behandeling, met daarna nog enkele controles.”

Had je angsten voorafgaand aan de ooglasering?

“Het was natuurlijk wel even spannend. Maar de kans dat er iets misgaat is er eigenlijk niet. Je kan er per definitie niet blind van worden, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.”

Hoe verliep het genezingsproces?

“Dat viel me alles mee! Ik dacht vooraf dat ik echt een week “blind” zou zijn. Maar de eerste dagen kon ik gewoon zien. Toen even twee dagen niets, waardoor ik echt in bed wilde blijven met mijn ogen dicht. De dagen daarna wisselde het zicht van dichtbij en veraf een beetje. Daarna ging het opeens heel snel de goede kant op.” 

Het genezingsproces viel me alles mee!

Hoe is je zicht op dit moment?

“Het kan drie tot zes maanden duren voordat je weer volledig op de juiste oogsterkte bent. Soms doe ik een spelletje met mijn man, of hij nummerborden van veraf kan lezen. Dan kan ik het nog nét niet scherp zien. Dat kan ook te maken hebben met de vochtigheid van de ogen. Dus alles verloopt helemaal zoals het hoort.”

Je moest na de behandeling een grote zonnebril op. In je vlog zei je gekscherend dat je eruit zag als “André Hazes in vermomming.” Hoelang was die zonnebril nodig?

“De eerste paar dagen moét het echt, om je ogen te beschermen van licht en stof. De dagen daarna gaat het meer om eigen comfort omdat licht nog fel kan zijn. Dus dat was juist fijn.”

Zou je ooglasering aanraden aan anderen?

“Absoluut!”

Wat zou je als tip meegeven aan mensen die denken aan ooglasering?

“Laat je goed informeren. Bereid je daarnaast voor op een week dat je even niets kan doen. Zorg ervoor dat je al je andere zintuigen prikkelt. Download podcasts of luisterboeken, haal lekker eten in huis, vraag je vrienden om je spraakberichten te sturen… Maar je kan natuurlijk ook een e-course doen waar je normaal gesproken nooit aan toekomt.” 

Voor mij had ooglasering veel voordelen ten opzichte van nachtlenzen of het dragen van een bril.

Wat heb jij uit de herstelperiode gehaald?

“Ik heb affiniteit met onder meer kwantumfysica, neurowetenschappen, spiritualiteit en energieën. Dus ik heb bijvoorbeeld veel naar Giel Beelen’s KUKURU-podcast geluisterd. En naar Charlotte Labee over brain food.” 

Eigenlijk was zo’n weekje “rust” dus heel zinnig?

“Zeker. Laat los en ga ontspannen. Je kunt toch niet zoveel. Met je ogen dicht heb je minder prikkels en juist meer rust, ideeën of ingevingen. Dus los van de genezing van mijn ogen, heeft die tijd me ook weer nieuwe dingen laten inzien.” 

Meer informatie

Klik hier om Marlieke Koks op te volgen op YouTube of Instagram.

Next article