Home » De Ogen » Een oplossing voor therapietrouw bij glaucoom
Glaucoom

Een oplossing voor therapietrouw bij glaucoom

Glaucoom is een vervelende oogziekte, die vooral bij oudere mensen veel klachten oplevert. Een nieuwe app maakt het voor patiënten makkelijker om aanwijzingen van hun dokter op te volgen, bijvoorbeeld bij het druppelen van de ogen.

Prof. dr. C.A.B. Webers

Hoofd van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde aan het UMC in Maastricht

De precieze oorzaak van glaucoom is onbekend, al speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Indien glaucoom in jouw familie voorkomt, is het dus verstandig om vanaf het veertigste levensjaar de ogen regelmatig te laten controleren. Patiënten met glaucoom krijgen veelal te maken met verhoogde oogdruk, die de oogzenuw beschadigt. Blijft dit aanhouden, dan kan het slechtziendheid of zelfs blindheid veroorzaken.

Een diagnose wordt meestal pas gesteld als glaucoom vergevorderd is, omdat er daarvóór weinig klachten zijn. Dit maakt de behandeling ook zo lastig, zo stelt Prof. dr. C.A.B. Webers, hoofd van de universiteitskliniek voor Oogheelkunde aan het UMC in Maastricht. Hij is mede-ontwikkelaar van de Glaucoom Druppelhulp-app. Hiermee is het niet alleen makkelijker om doktersadviezen op te volgen, zoals op vaste momenten de ogen druppelen, maar worden patiënten ook begeleid in het contact met hun arts. Prof. Webers: “Het is best even wennen, iedere dag die druppels. Niet alleen om eraan te denken, maar ook de actie zelf. Zeker als oudere patiënt, met die piepkleine flesjes. We wilden mensen hier beter bij begeleiden.”

Voorlichting

Glaucoom is een van de meest voorkomende chronische oogaandoeningen. Ruim 150.000 Nederlanders hebben deze ziekte, al is dat in werkelijkheid waarschijnlijk het dubbele, omdat niet iedereen ervan op de hoogte is. Dit aantal stijgt, omdat oudere mensen meer kans lopen op de ziekte en we met zijn allen steeds ouder worden. Bovendien groeit het aantal bijzienden, door ons gebruik van beeldschermen, wat het risico op glaucoom vergroot. Prof. Webers: “Er bestaat geen standaard screening voor glaucoom. Daarom richten we ons bijvoorbeeld op het voorlichten van optometristen. Zij kunnen, door richtlijnen die zijn opgesteld, bij een standaard opticien-controle tegenwoordig beter de ziekte herkennen. Zo zijn we er steeds sneller bij en daar draait het uiteindelijk om.”

Glaucoom Druppelhulp-app

De Glaucoom Druppelhulp-app helpt niet alleen bij de voorlichting van patiënten, maar biedt ook ondersteuning op het gebied van therapietrouw. Zo kun je een druppelschema invoeren, waarbij je als gebruiker aan de hand van meldingen herinnerd wordt aan het druppelen. Ook zijn er tips over hoe je dit druppelen het beste kunt doen. Daarnaast bevat de app een vijftiental standaardvragen om bij de hand te houden tijdens een gesprek met de arts, zodat klachten en symptomen beter kunnen worden gemonitord.

Prof. Webers: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen beter druppelen, zodra ze meer kennis over glaucoom hebben. Sommige patiënten, die slecht zien, denken dat hun zicht door de druppels verbetert. Dat is helaas niet zo. Maar door ze te gebruiken, verklein je wél de kans dat je uiteindelijk blind wordt. Daarom is regelmatige controle door een oogarts en therapietrouw ook zo belangrijk. Dagelijks je ogen druppelen vindt niemand leuk en ook al merk je als patiënt niet meteen het effect: het is écht de moeite waard en kan veel ellende voorkomen.”

Interesse in de Glaucoom Druppelhulp-app?

Vraag je oogarts of kliniek om de folder met de unieke downloadcode. De Glaucoom Druppelhulp-app is voorzien van een voice-over voor slechtzienden.

Next article