Skip to main content
Home » De Ogen » Ga voor contactlenzen altijd naar specialist
Bijziendheid

Ga voor contactlenzen altijd naar specialist

Contactlenzen
Contactlenzen

In dit artikel praat Eef van der Worp, optometrist en onderzoeker, over de ontwikkelingen op het gebied van lezen en de opkomst van bijziendheid.


“Het oog is een klein maar erg interessant orgaan. Alleen al aan de voorkant van de ogen kunnen vele problemen ontstaan. Zo zijn er mensen die niet goed kunnen zien doordat zij bijvoorbeeld glas in hun oog hebben gehad waardoor het hoornvlies is beschadigd. Voor deze mensen zijn er speciale lenzen (scleralenzen) waarmee zij weer kunnen zien. Zij zijn dan enorm blij!

Gebruik geen leidingwater voor het schoonmaken van lenzen

Ook op het gebied van zachte lezen is veel gaande. De veiligheid van lenzen, zoals goede hygiëne, wordt daarbij wel eens vergeten. Lenzen en vloeistoffen worden vaak via internet of de drogist gekocht, zonder goede voorlichting over veiligheid.

Een vuistregel om te beginnen voor goede hygiëne is om geen leidingwater te gebruiken voor het schoonmaken of bewaren van lenzen. Want dan kunnen ooginfecties ontstaan. En neem ook geen lenzen even in de mond om te bevochtigen. Ga voor contactlenzen altijd naar een optometrist of contactlensspecialist. Zij hebben er verstand van en kunnen goede voorlichting geven.”

Bijziendheid

Een ‘hot item’ is momenteel de toename van bijziendheid (myopie). Een van de oorzaken is het langdurig nabijwerk, zoals bij gebruik van telefoons en tablets waarmee we vaak binnenshuis zitten. De ogen stellen zich te veel in op dichtbij, waardoor we in de verte niet meer scherp zien.

Myopie lijkt wereldwijd een epidemie te worden. Dit betekent niet alleen toename van de verkoop van brillen en lenzen, maar ook een verhoogde kans op problemen aan het netvlies en slechtziendheid.

De veiligheid van lenzen, zoals goede hygiëne, wordt nogal eens vergeten

Met oogdruppels of speciale lenzen is de myopie af te remmen, maar niet te voorkomen. Daarbij hebben oogdruppels, soms forse, bijwerkingen. Het is het beste als kinderen in ieder geval meer buiten gaan spelen.

Als myopie zich toch voordoet, denk dan aan speciale contactlenzen of eventueel oogdruppels. En ga naar een optometrist, die kan je goed voorlichten over de beste opties.”

Next article