Skip to main content
Home » De Overgang » Leefstijltips voor vrouwen in de overgang
Burn-out

Leefstijltips voor vrouwen in de overgang

Vrouw bij zonsondergang
Vrouw bij zonsondergang

Momenteel zijn er 1,8 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Met een gezonde leefstijl krijg je grip op je hormonen. Hierdoor kan je overgangsklachten makkelijker te lijf gaan. Van energieverlies, stemmingswisselingen, menstruatieklachten tot aan gewrichtspijn en opvliegers. Met de volgende tips ga je soepeler de overgang door.

Diagnose burn-out

Gisela Timmermans leefde zo gezond mogelijk. Ze sportte veel en at gevarieerd. “Ik had weinig stress, dronk geregeld een wijntje en snoepte af en toe ook wel eens. Dit sportte ik er altijd weer af.

Ik was ervan overtuigd dat ik er een gezonde leefstijl op nahield. Toch kreeg ik vanaf mijn 39e allerlei onverklaarbare klachten zoals stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, gewrichtsklachten en energieverlies. Toen ik 41 was volgde de diagnose burn-out.”  

Overgang niet herkend

“Op mijn 43e had ik van de één op de andere dag opvliegers. Op dat moment viel het kwartje. Ik was gewoon al jaren in de overgang! De huisarts en behandelend therapeuten hadden hier nooit aan gedacht. Dat het een hormonale burn-out was waarbij de overgang een onderliggende rol speelde, werd niet herkend vanwege mijn jonge leeftijd. Omdat ik mij graag weer fit wilde voelen begon mijn zoektocht naar mentale en fysieke gezondheid.”

3 tips waarmee je direct kunt starten

Met de volgende tips werk je direct aan je gezondheid en aan klachtenvermindering:

  • Stop met roken
  • Laat alle suikers staan
  • Beweeg dagelijks voldoende

Gezonde leefstijl is de sleutel

“Gaandeweg ontdekte ik dat ik grip kon krijgen op mijn hormonen. Door mij te focussen op voeding, triggers, beweging en ontspanning namen de klachten af. Maar ook door mij bewust te worden over hoe de overgang van invloed was op mijn directe omgeving. De kennis die ik in mijn zoektocht heb opgedaan, is samengebracht in een programma van tien weken om zoveel mogelijk vrouwen te helpen. Stapsgewijs leren zij hun leefstijl te veranderen.

Het is een hele klus om je leefstijl te veranderen. Een steuntje in de rug doet wonderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk vrouwen in de overgang de zoektocht te besparen én hen te begeleiden naar een gezonde leefstijl.”

Next article