Skip to main content
Home » De Overgang » Chantal kwam vaak dagenlang haar huis niet uit
De Overgang

Chantal kwam vaak dagenlang haar huis niet uit

Chantal Brouwer (52) had altijd al een hevige menstruatie. In de overgang werd het bloedverlies extreem. Een van de grootste ongemakken van de aandoening HMB (hevig menstrueel bloedverlies). “Het bepaalde en beperkte mijn leven. Sporten, uitgaan of bij iemand op bezoek gaan was niet mogelijk.” 

Wanneer kreeg je klachten?  

“Ik had altijd al last van hevig bloedverlies, menstruatiekrampen en menstruatiehoofdpijn. Toen de overgang begon, werden al die klachten erger. Als ik dan ongesteld was, kon ik de eerste dagen alleen maar op bed of op de bank liggen.”

Wat betekende dat voor je dagelijks leven? 

“Op een goede dag kon ik misschien net boodschappen doen en dan moest ik nog voortmaken. Als ik me had verschoond, had ik ongeveer een half uur de tijd voordat het doorlekte. Mijn menstruatie beperkte echt mijn bewegingsvrijheid.” 

Hoe ging je daar mee om? 

“Daar kun je niet mee omgaan. Er zat ook geen enkele regelmaat in. Soms was ik net een paar dagen ongesteld geweest en dan was het binnen een week weer raak. Die volgende keer kon wel tien dagen duren. Ik heb zelfs bloedstollingsmedicatie gehad omdat ik zoveel bloed verloor. Uiteindelijk heeft de gynaecoloog een hormoonstaafje in mijn arm geplaatst. Dat werkte een tijdje redelijk maar veel sneller dan verwacht kwamen de klachten op volle sterkte terug.”

Is er uiteindelijk een oplossing gevonden? 

“Gelukkig wel! Eind vorig jaar hebben ze mijn baarmoederslijmvlies weggebrand (Novasure, red). Daarna ben ik nog één keer ongesteld geworden. Ik verloor nauwelijks bloed en ook de andere klachten waren veel minder. Sindsdien ben ik niet meer ongesteld geweest. Als ik het eerder had geweten, had ik gelijk na de geboorte van mijn zoon voor deze oplossing gekozen. Mijn zoon werd geboren toen ik 37 was en ik wist heel zeker dat ik niet nog een keer zwanger wilde worden. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn vrijheid weer terug heb. Ik voel me fantastisch.” 

Foto: Marco C. Slot fotografie

Chantal heeft het tot haar missie gemaakt, middels haar blog www.balanzeren.nl, om HMB en chronische pijn meer bekendheid te geven.

Meer informatie

HMB oftewel hevig menstrueel bloedverlies is een bloedserieus probleem met een enorme impact op zowel lichamelijk, psychisch als sociaal vlak. Bloedeerlijk: de oorzaak van HMB kan niet altijd worden vastgesteld. Omdat er andere medische aandoeningen zoals stollingsstoornissen, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker hieraan ten grondslag kunnen liggen, is het altijd verstandig medisch onderzoek te laten doen. Bezoek bij klachten altijd je huisarts. Voor meer informatie kan je terecht op www.hevigbloedverlies.nl.

Interviewkandidaten gezocht

Deel je verhaal. Met elkaar én met de arts. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor een serie videoportretten zoekt de campagne Bloedserieus vrouwen die HMB hebben of hadden en die hun menstruatieverhaal voor de camera durven te delen. Meer informatie of aanmelden? Mail naar [email protected]. Aanmelden kan tot 15 maart.  

Next article