Skip to main content
Home » De Overgang » Aanpassingen in leefstijl zijn cruciaal tijdens de overgang
De Overgang

Aanpassingen in leefstijl zijn cruciaal tijdens de overgang

Foto: Suzanne Muller

Wist je dat in Nederland ruim 1 miljoen vrouwen last hebben van overgangsklachten? Cardioloog Janneke Wittekoek en gynaecoloog Dorenda van Dijken willen vrouwen bewust maken van hun lijf en gezondheid. En vooral van wat ze daar zelf al aan kunnen doen vanaf hun veertigste om zo fit mogelijk deze latere periode in te gaan en zo gezond ouder te worden.

Invloed op kwaliteit van leven

Hormonen spelen een ongelooflijk belangrijke rol in het leven van de vrouw. In de vruchtbare jaren beschermen ze ons hart, ons vaatstelsel en onze botten. Maar wanneer we halverwege de veertig zijn dan beginnen de hormoonspiegels langzaam te dalen. De bescherming wordt zo een stuk minder en dit zorgt vaak ook nog voor vervelende klachten op lichamelijk, psychisch en emotioneel vlak. Deze klachten hebben veel invloed op de kwaliteit van je leven en het beïnvloedt ook je levensverwachting ten aanzien van chronische ziekten aan ons hart en onze botten. Maar gelukkig zien we dat een gezonde leefstijl, met een accent op bewegen, deze klachten positief beïnvloedt.

Als gynaecoloog en cardioloog is het onze missie om overgangsklachten en gezond ouder worden van vrouwen te zien als een serieus gezondheidsvraagstuk en niet als iets puur lichamelijks ‘wat er nou eenmaal bij hoort’ – Dorenda en Janneke

Feiten of fabels

Aan bloedonderzoek kun je zien of je in de overgang bent

Fabel! De meest gestelde vraag is: kun je aan je bloed zien of je in de overgang ben? Deels kan dat wel, maar helaas zegt het ook niet alles. Ook als je nog menstrueert kun je alsnog last hebben van overgangsklachten

Hart- en vaatziekten horen nu eenmaal bij ouder worden

Fabel! Hartziekten ontwikkel je doordat het hart wordt blootgesteld aan een combinatie van risicofactoren. Een vrouw die op haar vijftigste een afzetting van kalk (plaque) in de bloedvaten heeft en gedotterd moet worden, heeft de eerste schade aan haar hart al veel eerder gehad. Een hoge bloeddruk op je zestigste begint bijvoorbeeld ook al veel eerder. Met de juiste aanpassingen in leefstijl en soms het gebruik van medicijnen kan heel veel hartschade worden voorkomen.

Ik kan hartproblemen zelf beïnvloeden

Feit! Tachtig procent van de hartproblemen is het gevolg van een verkeerde leefstijl. Een beetje overgewicht, een iets te hoge bloeddruk of cholesterolgehalte kunnen opgeteld al veel problemen geven. Omdat alles vaak ‘een beetje’ is, wordt er niet snel genoeg behandeld. Maar risicofactoren versterken elkaar enorm, dus een rigoureuze aanpak is nodig. En het mooie is dat als je kleine beetjes verandert in je leefstijl het uiteindelijke effect weer groot is!

Greenhabit The HeartLife Edition: interactieve app om overgangsklachten te verminderen

Dr.Janneke heeft speciaal voor vrouwen in de overgang een online coachingprogramma ontwikkeld: Greenhabit The HeartLife Edition. “We worden met z’n allen dikker en leven ongezonder dan ooit”, aldus Janneke Wittekoek. “Vooral vrouwen in de overgang worden kwetsbaar voor hartinfarcten. Ruim 80% van de hart- en vaatziekten bij vrouwen kun je met het gezondheidsspel voorkomen en terugdringen, mits je op tijd begint.” Greenhabit The HeartLife Edition is ontwikkeld door dr. Janneke Wittekoek en Chantal Linders (CEO Greenhabit) en wordt op 19 april in ‘De Week van de Overgang’ gelanceerd.

Lees hier meer informatie over het boek van Dorenda van Dijken en Janneke Wittekoek.

Next article