Home » De Overgang » Overgang geen ondergang: je hoeft het niet alleen te doen
De Overgang

Overgang geen ondergang: je hoeft het niet alleen te doen

Isa en Medina
Isa en Medina
Isa Hoes en Medina Schuurman (Foto: Mark Uyl)

In Nederland zijn bijna twee miljoen vrouwen in de overgang. Voor veel vrouwen een verwarrende levensfase. Isa Hoes (52) en Medina Schuurman (50), auteurs van de boeken Te Lijf, Het I’M Lijfboek en eigenaar van het onlineplatform isamedina.com weten alles van de overgang af. Zij vertellen hoe zij zelf deze fase aanpakken als een opstap naar een mooie tweede helft van hun leven.


“Ik voelde mij op een gegeven ogenblik steeds onzekerder en angstiger worden. Ik dacht dat ik dingen uit het verleden niet had verwerkt en ben weer in therapie gegaan, maar ik ging mij steeds slechter voelen, ” vertelt Isa. In die periode was zij samen met Medina bezig aan een boek over mooi oud worden.

Uiteindelijk werd het een heel ander boek toen ze er tijdens gesprekken met een overgangsconsulente achter kwam dat ze in de overgang bleken te zitten.

Isa: “De schellen vielen van onze ogen. We voelden ons enerzijds opgelucht, omdat al die vage klachten en die veranderingen die we wel voelden, maar eerder niet konden duiden, op hun plek vielen. Maar we waren ook verdrietig dat we zo lang zijn blijven aanmodderen in onwetendheid.”

Dat je al vanaf je veertigste overgangsklachten kunt krijgen was voor Isa en Medina een eyeopener. Medina: “Je staat middenin het leven en hebt alles lekker op de rit. Dat past niet bij het gevoel van ineens slechter in je vel zitten. Bovendien is er in je opvoeding weinig over gesproken hoe je hier mee om moet gaan. Ook het feit dat wij vrouwen eigenlijk weinig kennis van onze eigen lichaam hebben, was voor mij een shock.”

Black-out

Opvliegers zijn de bekendste symptomen van de overgang. “Bij mij begon het met ’s nachts zweten,” vertelt Isa. “Ik dacht dat ik koorts had, totdat ik er ook overdag last van kreeg. Tijdens een opvlieger gaat je hele systeem in een black-out. Je weet niet waar je bent en wat je net hebt gezegd. Als je dan middenin een presentatie staat, is dat heel heftig.” Medina heeft tegenwoordig meer last van ‘voetenopvliegers’. “lk neem dan een koud voetenbadje”.

De overgang kenmerkt zich door veel klachten, waaronder ook minder bekende. Zelf merkten de vriendinnen onder andere veranderingen in hun huid en haar. Minder en dunner hoofdhaar en haar op plekken waar ze dachten dat het nooit zou komen, evenals broze nagels, droge huid en ogen.

Ongewenst urineverlies is ook een klacht waar niet graag over wordt gesproken. Hebben ze daar ook last van? Medina: “Jazeker, als ik bijvoorbeeld op de trampoline sprong met mijn zoon of ineens heel hard moest lachen.”

Zwartwitfoto van Isa en Medina.
Medina: “Je staat middenin het leven en hebt alles lekker op de rit. Dat past niet bij het gevoel van ineens slechter in je vel zitten” (Foto: Mark Uyl)

Bespreekbaar maken

Vaginale klachten is eveneens een onderwerp waar vrouwen niet graag over praten. Medina merkte, toen zij een relatie kreeg, dat zij last had van vaginale droogheid. “Vrijen werd ineens pijnlijk. Er niet over praten, maakt het alleen maar erger. Gelukkig kan glijmiddel hierbij helpen.”

De vriendinnen hadden allebei ook last van stemmingswisselingen. Het bespreekbaar maken van klachten zorgt voor meer begrip en scheelt een hoop stress vinden de vriendinnen.

Voor jezelf zorgen

Voor je veertigste zorgt je lichaam voor jou. Na die tijd moet je het zelf gaan doen, hebben Isa en Medina ervaren. Een overgangsconsulente kan je heel goed op weg helpen met allerlei tips en hulpmiddelen over voeding, voedingssupplementen en geschikte lichaamsbeweging zoals yoga en wandelen. Isa: “Ik ben via de overgangsconsulente gestart met hormoontherapie. Binnen drie weken sliep ik beter, had ik minder last van opvliegers en werd mijn haar dikker. Gun jezelf een bezoek aan een consulent en ga samen op zoek naar wat bij jou past.”

Ook is lief zijn voor jezelf is heel belangrijk in deze levensfase. Medina: “Dat heeft onze generatie nooit geleerd. Stress is een keuze. In onze maatschappij zijn we geneigd om steeds te racen. Zelf mediteer ik iedere ochtend en Isa past in de avond voor het slapen gaan Yoga Nidra toe. We merkten in onze omgeving dat het bedrijfsleven nog niet is in gespeeld op de vrouw in de overgang. Vandaar dat wij bezig zijn met de ontwikkeling van een online coachingspakket voor werkgevers. Hiermee hopen we tools te bieden om de werkende vrouw in de overgang beter te begrijpen en ondersteunen.”


I’M Vlog

Op vrijdag 18 oktober is het World Menopause Day. Isa en Medina maakten er een vlog over.

Next article