Skip to main content
Home » De Overgang » Zorg goed voor jezelf, juist nu!
De Overgang

Zorg goed voor jezelf, juist nu!

Tatjana Simic
Tatjana Simic
Tatjana Simic (Foto: William Rutte)

Tatjana Simic, onder meer bekend van de films en tv-serie Flodder, is 56 jaar. Zo rond haar 52e kreeg ze last van stemmingswisselingen. Toen daar later ook opvliegers bij kwamen, realiseerde ze zich dat ze in de overgang was.


“Ik kende mezelf niet meer. Nergens zin in hebben, neerslachtig en alleen maar moe zijn, dat was ik toch niet? Dertig jaar lang had ik altijd zo hard en met zoveel plezier gewerkt en ineens vond ik er helemaal niets meer aan. Ik begreep er niets van. Pas na een tijdje dacht ik ‘oh, dit is dus de overgang’. Het overkomt echt iedereen, ook Bekende Nederlanders en ook een voormalig seksbom.”

Hoofd omhoog, rug recht

“Buitenstaanders snapten er niets van als ik zei dat ik me zo rot voelde. ‘Maar Tatjana, jij ziet er juist altijd zo goed uit’, zeiden ze. “Maar dat is alleen maar de buitenkant. Aan de binnenkant voelde ik me somber en futloos. Ik koos er alleen voor om dat niet te tonen. Je kunt je nog zo slecht voelen, maar dat betekent niet dat je er ook slecht en onverzorgd hoeft uit te zien. Trek iets leuks aan. Maak je op of zet een mooie grote zonnebril op om je vermoeide blik en je wallen te verbergen.

Gouden tip: Draag een grote zonnebril en je ziet er gelijk beter uit.

Het is een les die ik van mijn moeder heb geleerd. Wij hebben het nooit breed gehad toen ik jong was en toch zorgde mijn moeder er altijd voor dat zij en wij er goed verzorgd en netjes uitzagen. Ze zei altijd ‘Hoofd omhoog. Rug recht. Je bent een koningin. Dit kun je!’ De overgang is geen ziekte en van zelfmedelijden wordt niemand beter. En dus geef ik mezelf af en toe een schop onder mijn kont. Je staat er niet alleen voor. Miljoenen vrouwen zijn je al voorgegaan. Niet verslappen. Doorgaan!”

Begrip

“De overgang heeft behoorlijk wat invloed op hoe je je voelt en dat heeft weer gevolgen voor je thuis- en je werksituatie. Daar mag je best begrip voor vragen en daar hoort begrip voor te zijn. Weet alsjeblieft dat je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen over het feit dat jij in de overgang zit. 

Voel je dus niet schuldig en besef dat ook mannen in deze leeftijdsfase hormonale veranderingen doormaken. Ze krijgen bijvoorbeeld vaak een buikje en gaan ook door een crisis heen. Mannen én vrouwen veranderen.”

Opvliegers

“Een van de vervelendste dingen aan de overgang vind ik opvliegers. Tegelijkertijd maken die opvliegers dat ik weet dat ik niet de enige ben die er last van heeft. Vroeger zag ik het niet maar nu zie ik waar ik ook ben, in de bus, het theater of het restaurant, vrouwen wapperen en zwaaien om zich koelte toe te wuiven. We hebben er allemaal last van. Wat mij trouwens helpt, is minder koffie drinken en minder brood eten. Ik heb dan veel minder en minder heftige opvliegers.”

Uiterlijke veranderingen

“Persoonlijk merkte ik in de periode van niet meer dan een jaar grote uiterlijke veranderingen. Het is niet alleen dat je weet dat je in de overgang zit, de uiterlijke kenmerken zie je ook. Je huid heeft eronder te lijden, je huidstructuur verandert. Ik werd in die periode ook zwaarder en wat ik ook deed, die kilo’s bleven.

Je bent een koningin. Wees niet negatief over jezelf

Daar kun je gefrustreerd door raken maar het is beter dat je het neemt zoals het is. Geef het de tijd, omarm het. Dat is beter dan ertegen te vechten. Want vechten maakt het leven alleen maar moeilijker. Bovendien verdwijnen die kilo´s mettertijd weer. Het komt echt weer goed. Langzaam maar zeker ga je je weer meer jezelf voelen.”

Er het beste van maken

“Vrouwen zijn soms zo hard voor zichzelf. Dat moet echt veranderen. Juist in deze zware periode in je leven moet je lief zijn voor jezelf. Je voelt je vaak heel kwetsbaar en onzeker maar je moet beslist niet denken dat je minder mooi, minder vrouw of niet goed genoeg bent.  Zet jezelf op de eerste plaats en probeer te glimlachen en positief te blijven. Als jij positiever omgaat met hoe je je voelt, heeft dat ook invloed op hoe anderen met jou omgaan.”

“Een beroemde uitspraak van Oprah Winfrey is ‘You teach people how to treat you’. Als jij boos of chagrijnig bent, dan krijg je vaak dezelfde reactie van anderen terug. Probeer er dus ondanks alles het beste van te maken. Neem van mij aan dat je je daardoor op den duur ook beter gaat voelen.”

Next article