Skip to main content
Home » Dermatologie » Zo herken je gordelroos
Dermatologie

Zo herken je gordelroos

Herpesvirus
Herpesvirus

Gordelroos is een heftige aandoening met zenuwpijn en huiduitslag. Het komt meestal voor bij mensen met een lagere weerstand of bij ouderen. Dat was het geval bij de 72-jarige Maggie, die heel recent ineens gordelroos kreeg.

Welke eerste klachten ervaarde u?

“Eind augustus kreeg ik ineens spierpijn in mijn linkerbeen. Ik had hard gewerkt in de tuin, dus ik dacht in eerste instantie dat het daardoor kwam. De twijfel sloeg toe toen er vlekjes en blaasjes op mijn been, knie, in mijn lies en knieholte ontstonden. Binnen een paar dagen tijd werden de klachten erger. De pijn in mijn spieren werd heviger en ook de huidvlekjes werden pijnlijk. Ik had geen idee waardoor het bij mij is ontstaan.”

Wat deed u toen?

“Omdat ik het idee had dat de huidplekjes en de spierpijn met elkaar te maken hadden, nam ik contact op met mijn huisarts. Paracetamol als pijnstilling hielp, maar vanwege de huiduitslag belde ik mijn dermatoloog. Die vroeg of ik een foto wilde opsturen van de huidplekjes. Hij belde mij daarna al snel terug, want hij was ervan geschrokken. Ik had ernstige gordelroos, vertelde hij. Ik moest onmiddellijk starten met de medicatie. Om het virus te bestrijden slikte ik een week lang drie keer per dag twee pillen.”

Hoe gaat het nu?

“Aanvankelijk zag ik de huidvlekjes nog iets uitbreiden, maar ik heb daar geen zalf, smeersel of verband voor gebruikt. De huidplekjes en blaasjes zagen er wel heel vervelend uit. De huid was ook kwetsbaar, dus ik moest oppassen dat ik nergens tegenaan stootte. Omdat ik pijnstillers gebruik, is de pijn grotendeels weg. Maar mijn huid is nog niet helemaal beter. Ik trek iedere dag schone kleren aan, houd mijn huid schoon en was heel vaak mijn handen. De huid moet uiteindelijk vanzelf weer genezen.”

Next article