Skip to main content
Home » Dermatologie » Huidkanker behandelen binnen een dag
Behandeling

Huidkanker behandelen binnen een dag

Emiel Brandt
Emiel Brandt

De behandeling van huidkanker bestaat voor een belangrijk deel uit chirurgie. Er zijn situaties waarbij het noodzakelijk is om huidkanker krap en met zekerheid te verwijderen. Met de Mohs’- techniek is dit binnen een dag te realiseren.

Een op de vijf Nederlanders krijgt huidkanker. Naar verwachting is dat binnen niet al te lange tijd zelfs een kwart. In 70% van de huidkankers gaat het om het niet-dodelijke basaalcelcarcinoom. De behandeling hiervan bestaat meestal uit een chirurgische ingreep.

De Mohs’-techniek is geschikt voor bijna alle typen huidkanker, maar wordt vooral ingezet als opereren minder eenvoudig is en als er sprake is van hoge risico’s.

“Met deze chirurgietechniek gaat bijna 100% van de behandelde mensen nog dezelfde dag kankervrij naar huis. Dat is een hogere effectiviteit dan we met de meer traditionele manier van opereren bereiken”, zegt dermatoloog Emiel Brand.

Mohs’ versus traditioneel

Bij de traditionele manier verwijdert de arts de tumor met meestal drie tot vijf millimeters van het weefsel eromheen. De wond wordt gehecht en het weefsel naar de patholoog gestuurd.

“De uitslag laat twee weken op zich wachten. Blijkt er nog huidkanker daar ter plaatse te zitten, dan moet de arts opnieuw weefsel weghalen op de plek van het litteken en is het wederom wachten op de resultaten van het onderzoek. Bij de Mohs’-techniek verwijdert de arts de kanker ‘krapper’, dus zonder de marge.”

“Het weefsel wordt direct verwerkt en daarna onderzocht. De arts kijkt zelf onder de microscoop en verwijdert net zo lang weefsel tot de kanker echt weg is. Pas daarna wordt de wond gehecht.”

Lastig operabel

Met de Mohs’-techniek is er sneller zekerheid of de kanker weg is zonder onnodig gezond weefsel te verwijderen. “Huidkanker bevindt zich soms op moeilijk operabele plekken zoals de neusvleugel. Met het dichten van de wond kom je als arts huid tekort. Deze is niet simpel te sluiten.”

“Vaak moet er huid in het omliggende gebied worden gebruikt om dit over de wond heen te trekken. Bij traditionele chirurgie weet je dan niet zeker of de kanker weg is; dit weet je pas na twee weken. Indien dit niet het geval is, kan de kanker onderhuids doorgroeien. Met de Mohs’-techniek weten we zeker dat de ziekte weg is.”

Focuskliniek

De operatie wordt uitgevoerd in reguliere ziekenhuizen en ook in focusklinieken. Sommige patiënten ervaren een focuskliniek als laagdrempeliger.

“Vaak zijn de wachttijden er korter. De zorg en behandeling zijn hetzelfde als in een gewoon ziekenhuis. Natuurlijk is het erg belangrijk dat we patiënten zo goed en prettig mogelijk helpen. Voor een deel van de patiënten maakt een Mohs’- operatie deel uit van het beste behandelplan.”

Next article