Skip to main content
Home » Dermatologie » Voorkom blijvende impact van acne: stop met zelf te experimenteren
Sponsored

Feline de Jonge (26) had veel last van acne. Maar na goed advies is haar huid flink verbeterd. Dat wil ze graag aan anderen meegeven: “Als je de verkeerde spullen opsmeert maak je het alleen maar erger.” 

Op welke leeftijd kreeg jij last van acne?

“Ik heb het eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren. Al ruim voor m’n puberteit, vanaf een jaar of zeven, acht had ik al weleens puistjes. Maar ik was me er nooit zo van bewust. Pas op de middelbare school werd ik ermee geconfronteerd. Toen werd het ook wat heftiger. Ik wist nog niet goed hoe ik ermee om moest gaan, en ik ging er ook aanzitten. Dat maakte het alleen maar erger en zorgde helaas ook voor littekens.” 

Welke impact had dit op jou?

“Ik heb me er nooit echt voor geschaamd, maar ik baalde er wel van. En ik werd ermee gepest. Achter m’n rug om noemden mensen me krentenbol of aardbei. Dat doet wel wat met je. Later kreeg voor werk te maken met foto’s en video. Dan word je steeds geconfronteerd met die acne. Toen wilde ik er definitief wat aan doen.”

Wat heb je allemaal geprobeerd tegen de acne?

“In het begin ben ik aan de slag gegaan met spulletjes van de drogist. Ik dacht dat ik een vette huid had dus ik ging spullen erop smeren die de acne uitdrogen. Later ontdekte ik dat dat juist averechts werkt. Toen ik een jaar of 17 was, zag ik dat Ben Saunders van The Voice naar een huidkliniek ging voor zijn acne. Ik ben naar dezelfde kliniek gegaan, helemaal in Veldhoven. Daar heb ik de eerste stappen gezet, mijn huid werd al iets rustiger. Ik kreeg peelings, microneedling en producten voor thuis. Ook ik kreeg een vrij streng voedingsadvies. Producten waar mijn huid op reageerden mocht ik niet meer, zoals chocola, tomaat, appel en nog veel meer. Maar dat was echt niet vol te houden dus liet ik het weer verslonzen.”

Hoe heb je jouw huid toch rustig gekregen?

“Toen ik een jaar of 22 was, had ik het helemaal gehad met de acne. Ik ben naar een huidkliniek bij mij in de buurt gegaan. Zij deden een grondige huidanalyse en ze gebruikten producten en peelings van IMAGE Skincare. In het begin was het wat te heftig: ik kreeg blaren van de peelings en ging helemaal vervellen. Maar daarna was mijn huid ineens babyzacht. Sindsdien doen we wat mildere behandelingen. Na twee maanden zag ik al een groot verschil, de rode plekjes vlakten af, ik had minder heftige uitbraken, mijn huid was meer in balans.”

Wat deden die mooie resultaten met jou?

“Sindsdien gebruik ik geen concealer meer. Ik heb nooit m’n gezicht vol geplamuurd maar ik verborg wel de ergste plekjes. Ik draag nu geen make-up meer dus ik kan nu sneller de deur uit. En omdat ik mijn leven vastleg op video krijg ik veel reacties van mensen die zeggen ‘je huid ziet er zo goed uit!’ Dat is echt leuk om te horen.”

Hoe ziet jouw huidverzorgingsroutine er nu uit?

“Om de anderhalve maand doe ik een peeling bij een IMAGE Skincare Professional, vooral in de winter want je huid wordt dan gevoeliger voor zonlicht. Mijn huid goed schoonhouden is heel belangrijk en daarom reinig ik mijn huid zowel ’s ochtends als ’s avonds met een passende cleanser van IMAGE Skincare. Zij hebben ook Your Daily Skin Routine ontwikkeld, wat een soort van format is om je huid goed te verzorgen. Dit volg ik trouw en ik gebruik naast een cleanser een voedend serum, een nachtcrème en uiteraard een dagcrème met SPF. Dit laatste is heel belangrijk om je huid te beschermen, vooral omdat ik vaak buiten ben.

Uit een huidanalyse bleek daarnaast dat ik geen vette maar juist een droge huid had. Ik houd mijn huid nu goed gevoed met de producten. En ik drink genoeg water voor de hydratatie. Uit een voedingsanalyse is gebleken dat mijn huid sterk reageert op vlees, dus ik ben vegetariër geworden. Mijn ochtend- en avondroutine is wel een heel regime, maar ik merk dat als ik het een paar keer oversla ik daar gelijk voor wordt afgestraft. Dus ik probeer het zo goed mogelijk vol te houden.” 

Welke tips heb je voor jongeren die ook last hebben van acne?

“Gebruik een goede SPF, drink genoeg water en verschoon regelmatig je kussensloop. En het belangrijkste: laat je informeren. Ik ben daar pas vanaf m’n 22e mee begonnen waardoor ik nu veel littekens heb. Een bezoek bij een huidexpert zijn extra kosten, maar kun je echt zien als investering. Zodra je weet wat jouw huid echt nodig heeft, voorkom je dat je de verkeerde spullen op gaat smeren die je huid misschien juist verergeren. De producten die ik nu gebruik zijn weliswaar duurder dan een huismerk van de drogist, maar het levert zoveel meer op en ik doe er langer mee. En het allerbelangrijkste: het werkt.” 

Next article