Home » Dermatologie » Wat je huid vertelt en hoe je lekker in je vel kunt zitten
Dermatologie

Wat je huid vertelt en hoe je lekker in je vel kunt zitten

Onze huid is één groot zintuig, via je huid ervaar je de wereld om je heen. Je huid vertelt jouw levensverhaal en zegt iets over leeftijd en gezondheid. En wist je dat de huid en het brein nauw aan elkaar verbonden zijn? Met een oppervlakte van twee vierkante meter en een gewicht van 15 (!) kilo is je huid je grootste orgaan.

“De huid krijgt als orgaan niet de credits die het verdient, terwijl de huid zo’n belangrijke rol speelt bij hoe jij in het leven staat, hoe anderen jou zien en hoe jij letterlijk in je vel zit. Je huid is vaak het orgaan dat laat zien hoe jij je vanbinnen voelt, denk bijvoorbeeld aan blozen of wit wegtrekken bij emoties,” zegt huidtherapeut en mindfulnesstrainer Jantine van ‘t Klooster

In haar boek ‘Lekker in je vel – wat je huid vertelt’ beschrijft Jantine van ‘t Klooster hoe de huid en het brein nauw aan elkaar verbonden zijn en dat methoden om stress te verminderen, zoals mindfulness zorgt voor een gezondere en stralendere huid.

Stress en huidaandoeningen

“In Nederland zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die leven met een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis. In de praktijk speelt stress in het leven van deze mensen een grote rol. Huidproblemen kunnen psychische klachten veroorzaken en andersom kan psychologische stress weer een huidaandoening verergeren. Zo raak je in een vicieuze cirkel.” zegt huidtherapeut Jantine van ‘t Klooster.

Mindfulness en huidaandoeningen

“Wetenschap laat positieve uitkomsten zien als het gaat om mindfulness bij huidpatiënten. Het kan bijdragen aan een snellere genezing van de huid en het omgaan met stress, jeuk en pijn die met het hebben van een huidaandoening gepaard gaat” aldus Jantine van `t Klooster.

Huidfulness

In ‘Lekker in je vel – wat je huid vertelt’ legt Jantine van ‘t Klooster je alles uit over de huid, de relatie met stress en over mindfulness. Ze heeft een speciaal Huidfulnessprogramma ontwikkeld waarbij je in zes weken met meer balans, aandacht en ontspanning bewuster in het leven leert te staan. Het doel van huidfulness is om letterlijk lekker in je vel te zitten, want bewust, aandachtig, ontspannen en mooi van binnen zijn, betekent dat je ook mooi van buiten bent.

‘Lekker in je vel’ bevat meer dan 40 ervaringen van mensen met een huidaandoening zoals psoriasis, eczeem, huidkanker, netelroos, acne en vitiligo. In haar boek delen 20 experts uit de wetenschap, huidzorg en mindfulness hun visie, ervaring en tips. Het boek bevat een werkboek met meer dan 15 inspirerende huidfulness oefeningen zodat je praktisch aan de slag kunt.

Over Janine van ’t Klooster

Huidtherapeut en mindfulnesstrainer Jantine van ’t Klooster (1977) is ruim vijfentwintig jaar expert op het gebied van de huid. Sinds haar opleiding aan het Radboudumc Centrum voor Mindfulness geeft ze workshops en trainingen op het gebied van de huid(zorg) en mindfulness. Voor meer informatie, klik hier. https://uitgeverijlucht.nl/boek/lekkerinjevel/

Next article