Home » Diabetes » Maarten: “Diabetes beïnvloedt mijn leven maar beperkt het niet”
Diabetes

Maarten: “Diabetes beïnvloedt mijn leven maar beperkt het niet”

Jesaja Hizkia

Maarten de Gruyter is echtgenoot, vader van vier dochters, oprichter en erevoorzitter van stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland), vastgoedontwikkelaar en columnist. Hij heeft een tweewekelijkse podcast, presenteert een radioprogramma en heeft sinds zijn achtste jaar diabetes type 1. 

Welke impact heeft diabetes op jouw dagelijkse leven? 

“Ik was nog maar een kind toen ik deze diagnose kreeg. Dat maakt misschien dat je er iets makkelijker aan went. Toen ik jonger was, vond ik die dagelijkse problematiek echt vervelend. Het moeten injecteren met insuline. Het continu moeten monitoren van je bloedsuiker. Het voortdurend moeten passen en meten om je lichaam in balans te krijgen. 

Naarmate ik ouder word, maak ik me meer zorgen over eventuele complicaties. Ik weet dat mensen met type 1 zo’n tien jaar eerder sterven dan gezonde mensen, maar daar maak ik me vooralsnog niet zo’n zorgen om. Vooral de manier waarop ik die leeftijd bereik, mogelijk met vaatziekten, amputaties van ledematen of blindheid, houdt me nu meer bezig. Zeker omdat mijn gezichtsvermogen nu best snel achteruitgaat.” 

Beperkt je ziekte jou in je doen en laten? 

“Diabetes beïnvloedt mijn leven maar beperkt het niet. Ik haal alles uit iedere dag. De helft van mijn dagen zit ik misschien op vijftig procent van mijn normale kunnen.

Dat betekent niet dat ik daardoor dingen anders of niet doe. Ik ga niet, voor de zekerheid, kalmer aan doen van tevoren. Eigenlijk is het juist het tegenovergestelde. Ik heb een heel actief zakelijk en sociaal leven, ik slaap weinig en ik pak alles aan wat ik leuk vind. Dat heb ik ervoor over om van het leven te genieten.” 

Ik pak alles aan wat ik leuk vind

Hoe zie jij jouw leven over vijf jaar? 

“Nog mooier en nog voller dan nu. Ik wil heel graag voor Quote blijven schrijven. Die podcast met Sander Schimmelpenninck is fantastisch om te doen en dat geldt ook voor het radioprogramma bij BNR. Al die dingen zijn te leuk om niet te doen.

Mijn bedrijf heeft nu vestigingen in Amsterdam en Den Bosch en dat kan nog best groeien. Ook zal ik maatschappelijk betrokken blijven, simpelweg omdat ik vind dat als je enigszins die kans hebt, dat moet doen.

Omdat ik een fantastische vrouw en vier fantastische dochters heb, is het af en toe best schipperen met de tijd. Soms valt er dan een activiteit weg maar vaak komt daar ook snel weer iets voor in de plaats. Het is gewoon ontzettend leuk om zoveel verschillende dingen te kunnen doen.” 

Next article