Skip to main content
Home » Diabetes » Een dag uit het leven van diabetespatiënt Myrthe met het Omnipod DASH®-systeem
Diabetes type 1

Een dag uit het leven van diabetespatiënt Myrthe met het Omnipod DASH®-systeem

Deze advertorial is financieel mogelijk gemaakt door Insulet

Myrthe Heida

Diabetespatiënt, blogger, content creator en spreker voor Insulet.
Myrthe heeft een langdurige commerciële samenwerking met Insulet. 

“Vanmorgen werd ik wakker met een erg lage bloedsuiker van 3,1 mmol/l. Een waarde die het bijna onmogelijk maakt om wakker te worden omdat je lichaam uitgeput is. Ik pakte mijn insulinepomp en verlaagde mijn basaalsnelheid naar 0 procent. Vervolgens besloot ik een aantal energiepillen te nemen.

Ik begon me gelukkig al snel beter te voelen. Toen ik een blik wierp op mijn Omnipod DASH® PDM (Persoonlijke Diabetesmanager) zag ik dat mijn tijdelijke basaalsnelheid nog 14 minuten zou duren. 

Ook zag ik dat ik geen insuline ‘on board’ had en dat mijn laatste bloedsuiker 3,1 mmol/l was. Ik controleerde mijn bloedsuiker nog eens. Het was 4,8 mmol/l met een pijl naar boven. Gerustgesteld en helemaal uitgeput verliet ik mijn warme bed.”

Diagnose diabetes type 1 

“Achttien jaar geleden bracht mijn moeder mij naar de huisarts. Ik was nog maar vijf jaar oud en kreeg de diagnose diabetes type 1. Daarom kan ik me niets herinneren van een leven zonder diabetes. Ik weet nog wel hoe anders de behandeling van diabetes 18 jaar geleden was. 

Ik moest mezelf elke dag op vaste tijden een injectie toedienen en ik mocht niet meer koolhydraten eten dan mijn dokter aan mijn ouders had aangeraden. Elke ochtend at ik twee sneetjes brood met kaas of pindakaas. Als lunch at ik twee sneetjes brood met een ander soort koolhydraatarm beleg en één sneetje brood met hagelslag of Nutella.

Ik vond het vervelend en oneerlijk, en wilde gewoon eten wat ik lekker vond. Elke dag ten minste vier injecties toedienen was voor mij ook een hele opgave. Ik haatte naalden en dat doe ik nog steeds. 

Na mijn 11e verjaardag ben ik overgestapt op pomptherapie. Het was zo’n bevrijding om niet meer vier keer per dag te hoeven prikken. De verandering heeft bij mij veel zorgen veroorzaakt. Het was wel tof om zo’n apparaat te dragen, maar tegelijkertijd haatte ik het ontwerp van mijn insulinepomp. 

Het was een grote pomp die ik moeilijk kon verbergen. Ik probeerde mijn dokter onmiddellijk te overtuigen om een insulinepomp te maken met een gekleurd scherm, net als een mobiele telefoon. Hij moest lachen en zei dat zoiets voor de verre toekomst was.” 

Nieuwe insulinepomp

“Na de lage bloedsuiker van vanmorgen, realiseer ik me hoe blij ik ben na een paar weken met de pomp. Mijn leven met diabetes wordt net een beetje eenvoudiger door het gemak waarmee ik mijn basaalsnelheid kan verlagen en de snelheid waarmee ik alle gegevens kan zien die ik nodig heb om beslissingen te maken.

Sinds een aantal maanden gebruik ik het Omnipod DASH®-systeem om mijn diabetes onder controle te houden. Dat is een insulinepomp waarbij de PDM meer op een telefoon lijkt dan op een medisch apparaat. Wat ik fijn vind aan de Omnipod DASH® is dat er geen zichtbare naalden aan te pas komen, het mooie ontwerp van de PDM en het feit dat de Pod geen slang heeft! De Omnipod DASH® is tenslotte een pleisterpomp.  

Ik hoef maar op mijn PDM te kijken om te weten hoeveel insuline ik ‘on board’ heb, wat mijn laatst ingevoerde bloedglucose is en wat mijn meest recente bolus is. Met één swipe kan ik mijn actieve basaalsnelheid aflezen. Met nog een swipe zie ik wanneer ik mijn Pod moet vervangen, en dat is vandaag!” 

Een piepende Pod 

“Na een lange dag op werk kwam ik thuis en plofte neer op de bank. Uitgeput maar tevreden. Ik besefte dat de lage bloedsuiker van vanmorgen mij vandaag veel energie heeft gekost. Ik zet de televisie aan en begin deze blog te schrijven. En dan beginnen mijn Pod en PDM te piepen.

Ik was even vergeten dat ik vandaag mijn Pod moest vervangen. Mijn vriend geeft me een nieuwe Pod, de insuline en mijn PDM, en binnen een paar minuten zit de nieuwe Pod op mijn arm. Ik schrijf de laatste zinnen van me af, berg mijn laptop op en val in slaap.”

Lees meer op www.omnipod.com/dt

Over Myrthe

Myrthe Heida blogt en vlogt over haar leven met diabetes op www.girl0ninsulin.com en vertelt over haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin. 

Dit verhaal van een gebruiker van het Omnipod DASH®-systeem gaat over de reactie van een persoon op een behandeling met het Omnipod DASH™-systeem. De ervaringen van gebruikers kunnen variëren, neem contact op met uw arts of zorgverlener. Raadpleeg de Omnipod DASH® Insulin Management System gebruikershandleiding voor volledige veiligheidsinformatie inclusief indicaties, contra-indicaties, waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en instructies. ©2020-2021 Insulet Corporation. Omnipod, het Omnipod-logo, DASH en het DASH-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Insulet Corporation in de VS en diverse andere rechtsgebieden. Alle rechten voorbehouden. 1 King St, Hammersmith, London W6 9HR. INS-ODS-03-2021-00034v1

Next article