Home » Diabetes » Hoe houd ik me aan een koolhydraatarm dieet tijdens de feestdagen?
Diabetes type 2

Hoe houd ik me aan een koolhydraatarm dieet tijdens de feestdagen?

Mediterian dinner
Mediterian dinner

De feestdagen komen eraan. Voor de meeste mensen gaan deze wintermaanden vaak gepaard met uitgebreid en lekker (ongezond) eten. Wanneer u diabetes hebt, ziet u misschien juist op tegen deze maand. Diëtist Susanne Berbee geeft tips en suggesties voor koolhydraatarme alternatieven.

Tip 1: Kleine lekkernijen

Van borstplaat en oliebollen gaan bij iedereen de alarmbellen rinkelen als het om koolhydraten gaat. Deze lekkernijen schreeuwen suiker. Kruidnootjes daarentegen, zijn van die schattige, kleine koekjes. Hoe erg kunnen die nu zijn?! Op zich is dat al een waarschuwing. Weinig mensen eten slechts één handje kruidnootjes. Toch dat ene handje (zes kruidnoten) levert al evenveel koolhydraten en kcal op als een koekje. Dan hebben we het nog niet eens over de chocoladeversie, want dan moeten we al verdubbelen. Twee koekjes? Serieus! Maar wat dan wel? Bijvoorbeeld een stukje bittere chocola (>70% cacao) met noten en daar met aandacht van genieten, zodat het bij één stukje blijft. Of zelf koekjes bakken met amandel, kokos of sojameel kan ook. Dan is het resultaat minder koolhydraatrijk, maar geldt vooralsnog genieten met aandacht en mate.

Tip 2: Zoetstoffen

Koolhydraten minderen kan op verschillende niveaus. Eenvoudig instappen kan door te kijken naar de suikers die je toevoegt bij de maaltijden of tussendoortjes en die van nature niet in het eten thuis horen. Ze zijn door de fabriek toegevoegd. Door deze producten te vervangen met koolhydraatarme producten belast je jouw lichaam minder met de verwerking hiervan. Kies bijvoorbeeld eens voor de light versie van sappen en frisdranken. Op den duur kun je overstappen naar water met smaakje, maar zonder suiker of zoetstof.

Tip 3: Koolhydraatarm brood

Een stapje verder in het beperken van koolhydraten is het vervangen van de basis koolhydraten. In essentie zijn deze koolhydraten niet slecht, mits vezelrijk gekozen. Toch bevorderen ze het afvallen of omkeren van diabetes type 2 niet en kunnen daarom best tijdelijk gemeden worden. Een klassiek Nederlands ontbijt of lunch is koolhydraatrijk en bestaat uit boterhammen. Ten oosten van ons land kan soep als ontbijt gebruikelijker zijn. In het westen worden vaak eieren gegeten. Beiden koolhydraatarm. Toch kunnen echte broodeters ook een stap maken en koolhydraatarme versies van hun favoriete graanproduct kiezen, tegenwoordig verkrijgbaar bij zowel bakker als supermarkt.    

Tip 4: Alternatieven

Soms is een beeld van een maaltijd of traditie moeilijk los te laten. Bijvoorbeeld dat een maaltijd bestaat uit drie onderdelen: wokgroenten met rijst en vis. In dat geval is het fijn dat hier alternatieven voor ontwikkeld zijn, zoals bloemkool/broccoli of witte kool rijst. Tegenwoordig vinden we in de schappen ook pastaslierten gemaakt van courgette wortel of pastinaak. Een positieve ontwikkeling ten aanzien van het groenteaandeel in de warme maaltijd. Maar je beleeft het als een traditionele verdeling in drie onderdelen. Zo kunnen we koolhydraatarm blijven genieten van de nasi en spaghetti met rode saus, bijna zoals we gewend zijn!

Tip 5: Stoven

Echte omkeerders en loslaters gaan deze winter van stampen naar stoven. Ze laten de aardappel aan de kant en gebruiken de jus van hun stoofgerecht om een extra groente naar keuze met smaak te verrijken. Bijvoorbeeld een coq au vin met extra snijbonen en witte kool, boeuf bourguinon met extra bloemkool of broccoli, hachee met sperziebonen en rode kool of goulash met paprika en courgette.

Next article