Home » Diabetes » Roxanne Kwant: Dromen, durven, doen, óók met diabetes
Jong en Diabetes

Roxanne Kwant: Dromen, durven, doen, óók met diabetes

Foto: Puck de Groot

Diabetes type 1 heb je niet voor even, maar voor de rest van je leven. Maar Roxanne Kwant (24) weigert om dat een belemmering te laten zijn voor haar ambities. Ondanks haar chronische ziekte is ze een succesvol YouTuber, content creator en presentatrice geworden. 

Je was twaalf jaar toen je de diagnose diabetes kreeg. Hoe was dat? 

“Best intens. An sich kun je er best goed mee leven, alleen wist ik dat in het begin niet. Mijn dokter bracht de diagnose namelijk als een loodzwaar vonnis. Hij focuste op de beperkingen, alle mogelijke complicaties en ‘gevaren’. Zoals slechtziend of blind worden, en tenen en vingers die kunnen afsterven. 

Dat maakte op mij, als 12-jarig meisje, enorme indruk. Ik werd er echt bang en gestrest van! Inmiddels weet ik: mijn diabetes gaat inderdaad nooit meer weg, maar dat betekent niet dat je je elke dag ook ziek voelt, of dat je met al die mógelijke complicaties te maken krijgt. En dat je niks meer uit het leven kunt halen. Integendeel!” 

Hoe ga je met je aandoening om? 

“Ik ben realistisch en ik kan tegelijkertijd beter relativeren. Vroeger zag ik het als een persoonlijk falen als ik een dag slechte glucosewaardes had. Nu weet ik: kan gebeuren, morgen hopelijk weer beter. Toen ik puber was, had ik periodes waarin ik helemaal losging, volop snaaien bij de McDonalds of stiekem drinken bijvoorbeeld.

Als tegenreactie op alles wat de dokter had gezegd. Inmiddels heb ik er een modus in gevonden. Nu weet ik dat het geen kwaad kan om eens naar de Mac te gaan of een wijntje te drinken.

Alleen moet ik dan daar wel rekening mee houden qua insuline spuiten. Voldoende bewegen en gezonde voeding zijn ook heel belangrijk, ik leef tegenwoordig vrij gezond. Maar af en toe ‘zondig’ ik ook gewoon hoor, dan trek ik een zak chips open. Want het leven is er ook om van te genieten!”

Heb je je diabetes volledig omarmd? 

“Goede vraag. Als ik eerlijk ben: ja én nee. Enerzijds is – en blíjft – het soms ontzettend vervelend. Altijd maar weer je waardes checken en 24/7 rekening houden met je fysieke gesteldheid. 

En een dag geen insuline prikken? Da’s geen optie, dat móet gewoon áltijd, zes keer op een dag. Tuurlijk baal ik daar weleens van. Maar ik blijf er niet in hangen. En weet je, je kunt met diabetes wel degelijk een heel leuk leven leiden. Daar ben ik het bewijs van!” 

Dus je diabetes heeft als een soort motivator gewerkt?

“Eigenlijk wel. Omdat ik zo jong was toen ik het kreeg, besefte ik al vroeg hoe waardevol het leven is. Hoe belangrijk het is om te doen waar je écht blij van wordt. 

De dokter heeft vroeger eens gezegd: een baan met structuur en regelmaat is het beste voor iemand met diabetes. En ik kon alleen maar denken: dat past helemaal niet bij me, dan word ik depressief! Als content creatorvlogger en presentatrice leid ik een vrij onregelmatig leven, maar ik word er zó blij van! Ik ben ervan overtuigd: als ik happy ben, is dat ook goed voor mijn diabetes. 

Ik ben dan ook blij dat ik me niet heb laten tegenhouden door mijn aandoening en mijn dromen ben achternagegaan. Dat wil ik anderen ook meegeven. Laat angst niet je leven beheersen, want dan mis je zoveel. Je leeft nú. Dus droom groot, maak je ambities waar en geniet!” 

Next article