Skip to main content
Home » Dierengezondheid » Een ‘APK’ voor een kat op leeftijd: hierom is het belangrijk
Dierengezondheid

Een ‘APK’ voor een kat op leeftijd: hierom is het belangrijk

Katten zijn vandaag de dag meer dan alleen muizenvangers; ze zijn geliefde gezinsleden. “De band tussen mens en kat is sterker dan ooit”, aldus dierenarts Marieke Knies, die zich heeft toegelegd op katten. Naarmate katten ouder worden, is het belangrijk de gezondheid nauw te laten monitoren. 

Knies, zelf een fervente kattenliefhebster, koos ervoor om zich als dierenarts te specialiseren in katten, omdat ze gelooft dat je niet alles kunt weten. Ze merkt op dat mensen tegenwoordig meer aandacht en geven aan hun huisdieren. “Dit is zie je terug in onze praktijk, waar dieren meer als gezinsleden worden behandeld.” 

Grootste doodsoorzaak  

Veel katten sterven door auto-ongevallen. Desalniettemin zijn nierproblemen de voornaamste doodsoorzaak bij katten boven de vijf jaar. “Ik ben daarom fan van nat voer naast droogvoer voor de vochtbalans, omdat veel katten nierproblemen hebben. Katten zijn van nature geen goede drinkers.”

“Het probleem is dat katten lang met nierproblemen kunnen rondlopen voordat je ontdekt dat er iets mis is. “Katten zijn zowel jagers als prooien. Omdat ze ook prooi zijn, tonen ze niet snel zwakte. Dit omdat ze solitaire overlevers zijn. Het zijn stiekemerds die net doen of er niets aan de hand is.” 

Vroege detectie 

Onverklaarbaar gewichtsverlies kan een teken zijn dat er iets mis is met een kat (op leeftijd). “Ik adviseer elke katteneigenaar om een ​babyweegschaal te kopen, zodat je de kat regelmatig kunt wegen. Als je kat zonder reden gewicht verliest, ga dan direct naar de dierenarts.” 

Het is van cruciaal belang om je oudere kat jaarlijks naar de dierenarts te brengen, niet alleen voor vaccinaties, maar voor een seniorencheck. Dit kan helpen bij opsporen van mogelijke nierproblemen. “Het is belangrijk om de bloeddruk te meten, urinetesten en bloedonderzoeken uit te voeren, vooral voor de nieren en schildklier. Vroege detectie kan helpen schade te herstellen of te voorkomen en de grootste nierfunctie te behouden. Als je pas actie onderneemt als ze echt ziek zijn, is er vaak minder dat we kunnen doen om hen te helpen.” 

Next article