Skip to main content
Home » Dierengezondheid » Bescherming van je huisdier tegen parasieten; ook veiliger voor jezelf!
Sponsored

Huisdieren kunnen in hun leven ziekteverwekkers oplopen zoals virussen, bacteriën en parasieten. Het is daarom belangrijk dat je het hele jaar door aan de bescherming van je hond of kat denkt. Want deze ziekteverwekkers kunnen niet alleen gevaarlijk zijn voor je huisdier, maar ook voor jou en gezin.   

Paul Overgaauw, dierenarts, microbioloog en parasitoloog, heeft veel onderzoek gedaan op dit gebied. De afgelopen twintig jaar is volgens hem meer bewustwording ontstaan binnen de geneeskunde dat mensen, dieren en omgeving invloed op elkaar hebben. Ziekteverwekkers van dieren kunnen namelijk overspringen op mensen. 

Uitwendige parasieten 

In Noord-Europa zijn teken, vlooien en oormijten de meest voorkomende uitwendige parasieten bij honden en katten. Parasieten zorgen voor veel overlast. Vlooien kunnen in huis een plaag veroorzaken en teken kunnen zich in de tuin vermenigvuldigen waardoor het risico op een beet groter wordt.  

Overgaauw noemt een aantal belangrijke redenen voor eigenaren om preventieve maatregelen te nemen, om te voorkomen dat hun huisdieren parasieten oplopen. “Vlooien kunnen zorgen voor allergische reacties of zelfs bloedarmoede. Ze brengen de kattenkrabziekte en lintworminfecties over bij dieren, maar soms ook op de mens. Teken brengen bij de mens de ziekte van Lyme over, maar sinds enkele jaren sporadisch ook tekenencefalitis. Dit is een hersenontsteking die veroorzaakt wordt door een virus.” Als je huisdier buiten komt of contact heeft met andere huisdieren, is het belangrijk om niet te wachten totdat je huisdier vlooien of teken heeft, maar preventief te beschermen.  

Juiste behandelmethode 

“Tegenwoordig zijn er diverse middelen op de markt die goed, langdurig en veilig werken tegen zowel vlooien als teken. Vooral tabletten en druppels in de nek worden daarvoor gebruikt. Sommige producten werken één of drie maanden en worden indien nodig het hele jaar
toegediend.”  

Je dierenarts geeft hierover deskundig advies tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole en garandeert daarmee de best mogelijke zorg voor je huisdier. 

Jaarlijkse gezondheidscontrole 

Een jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie op maat van je huisdier is een minimale vereiste om je dier gezond te houden en te beschermen tegen besmettelijke ziektes, zoals leptospirose en parvo bij de hond en niesziekte bij de kat. Dit verkleint de kans op ziektes en gezondheidsproblemen die voorkomen kunnen worden en zorg je voor het welzijn van je huisdier.  

Paul Overgaauw

Dierenarts, microbioloog en parasitoloog

Meer informatie

Wist je dat Brave & Hector, de rechterpootjes van de dierenarts en dierenartsenassistenten, je graag hun waardevolle kennis en tips bieden voor de zorg en bescherming van je huisdier? Binnenkort te volgen op Facebook “Brave & Hector”

Next article