Home » Diergezondheid » Een huis zonder huisdieren is niet compleet
Diergezondheid

Een huis zonder huisdieren is niet compleet

In tijden van corona schaffen meer mensen een huisdier aan. Een goed idee, want dieren zijn goed voor onze gezondheid. Maar weten we eigenlijk wel genoeg over wat erbij komt kijken? 

Margriet Bos is gepensioneerd dierenarts en bestuurslid bij stichting Met dieren meer mens. “Een huis zonder dieren is eigenlijk niet compleet”, vindt Margriet. “Een dier is gezellig en helpt tegen eenzaamheid. Het aaien van een huisdier zorgt voor minder stress en met een hond blijf je lekker in beweging: in deze tijd heel belangrijk.” 

Maar het is wél verstandig om onze dieren dan ook goed te verzorgen: “Met de stichting maken we via het DierenDiploma kinderen bewust van een juiste omgang met dieren. Veel gedragsproblemen ontstaan uit een gebrek aan kennis over hoe je dieren moet benaderen. Gelukkig zijn het de kleine dingen die een groot verschil maken. Ga uit van het natuurlijke gedrag: een kat plast en poept in de natuur graag op meerdere plaatsen, zet daarom twee kattenbakken neer. Geef honden en katten de ruimte om zich terug te trekken. En een konijn is echt een groepsdier, met een soortgenootje is hij of zij een stuk gelukkiger.”

Past het dier bij jouw leven? 

Bedenk bij de aanschaf eerst of een dier bij jouw leven past. “Ik snap dat veel mensen in deze tijd een dier nemen”, zegt Margriet. “En een huisdier is een maatje voor het leven. Maar een dier is géén impulsaankoop. Een jachthond met veel energie is misschien niet geschikt op een klein flatje in de stad. Een angstige kat past weer minder in een gezin met kleine kinderen. Bedenk goed wat je een dier te bieden hebt. Nu zijn we allemaal veel thuis vanwege corona, maar heb je straks óók nog voldoende tijd voor je dier? Een hond moet niet alleen worden uitgelaten, maar vraagt ook veel training en opvoeding.” 

En waar koop je dan het beste een huisdier? “Ga naar een betrouwbaar adres zoals een fokker, dierenspeciaalzaak, asiel of stichting. Daar krijg je informatie en geven ze ook niet zómaar een huisdier mee. Het is belangrijk dat het dier goed terechtkomt en niet later alsnog herplaatst moet worden”, zegt Margriet.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid 

Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze dieren goed te verzorgen, vindt Margriet. “Er is gelukkig steeds meer kennis beschikbaar over huisdieren: want hen écht leren begrijpen, daar gaat het om. Laten we die kennis ook delen. Een huisdier nemen is een verbintenis voor lange termijn. Hier staat tegenover dat als je je verdiept in je huisdier, je daar een evenwichtig en gelukkig dier voor terugkrijgt. Dan komt de kat lekker bij je op schoot zitten of kan de hond misschien gezellig mee naar het werk. Investeer in je dier, daar hebben jullie allebei plezier van”. 

Next article