Skip to main content
Home » Future of Imaging » Nederlandse gezondheidszorg scoort hoog op internationale ranglijsten
Life Sciences and Health

Nederlandse gezondheidszorg scoort hoog op internationale ranglijsten

Foto: Shutterstock

Task Force Health Care (TFHC) is het landelijke publiek-privaat platform voor de Nederlandse Life Sciences & Health sector. De aangesloten partners zorgen voor innovatieve en duurzame oplossingen voor mondiale en lokale uitdagingen in de gezondheidszorg en zijn actief over de hele wereld.

Directeur van TFHC Micha van Lin vertelt over de samenwerking met verschillende partners en het belang van internationalisering. “De Taskforce bestaat sinds 1996 en er zijn ruim 130 organisaties bij ons aangesloten. Het ligt besloten in onze genen dat we samenwerken met alle lagen binnen de Life Sciences & Health sector; van startups en MKB tot kennisinstellingen en de overheid.”

Die samenwerking is erop gericht de gezondheidszorg in ieder opzicht beter te maken én betaalbaar te houden. “Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar zeker ook daarbuiten. We ondersteunen bedrijven en instellingen in Nederland die met hun product of expertise naar het buitenland willen. Onze vragen zijn dan; wat wil je, waarom wil je dat en hoe wil je dat aanpakken? Door onze expertise en kennis te delen, hoeft een ondernemer het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Door het delen van onze expertise en kennis, hoeft een ondernemer het wiel niet opnieuw uit te vinden

Micha van Lin (directeur TFHC)

Naast deze coaching organiseert TFHC-activiteiten in Nederland én in het buitenland waar aanbieders en inkopers elkaar vinden. “We nodigen ook regelmatig beslissers uit de sector uit om naar Nederland te komen. Op 26 september is in Rotterdam het grote World of Health Care congres met beurs, vele sprekers en de laatste innovaties op Health gebied. Uit meer dan vijftien landen komen bezoekers die geïnteresseerd zijn in Nederlandse zorgoplossingen, samen onderzoeken willen doen, of in co-creatie nieuwe toepassingen willen ontwikkelen.”

Gedeelde uitdagingen

Nederland scoort hoog op de internationale ranglijsten. “Qua effectiviteit behoren we tot de top. In het buitenland is men erg onder de indruk van onze kennis en de instellingen binnen onze gezondheidszorg. Al onze acht Universitair Medische Centra staan wereldwijd in de top 75 van gezondheidsonderzoek, dan doe je het echt goed!” Nederland heeft het buitenland dus ook veel te bieden. Buiten het feit dat gezondheidszorg complex is, zijn er ook overeenkomsten waar elk land mee te maken heeft, de shared challenges.

“Eén daarvan is de vergrijzing en hoe de zorg betaalbaar te houden is. Een voorbeeld is de zorg op afstand. Hier zijn we gewend om bij klachten eerst naar een huisarts te gaan. In veel landen gaan mensen echter niet eerst naar een huisarts, maar direct naar een ziekenhuis omdat zij denken daar betere zorg te krijgen. Dat maakt de zorg duurder dan nodig is. EHealth oplossingen kunnen dat verbeteren, want daarmee krijgen de mensen (ook op afgelegen plekken) toegang tot kwalitatief goede zorg.”

Qua effectiviteit behoort Nederland tot de top

Maatwerk per land

Van Lin stelt dat de sector wel conservatief is. “Vanzelfsprekend worden toepassingen eerst uitvoerig getest voordat deze in gebruik worden genomen. En daarnaast zijn oplossingen die voor Nederland werken, niet zomaar ergens anders toepasbaar. Dan moet er een maatwerkaanpak komen, in samenwerking met lokale professionals. De toegevoegde waarde van TFHC is ook in deze gevallen onze enorme kennis, ervaring en netwerk die we graag delen om de gezondheidszorg voor iedereen beter te maken.”

Next article