Skip to main content
Home » Gezonde Dieren » Het belang van een pre-consult bij de dierenarts
Sponsored

De grootste oorzaak bij problemen met huisdieren? De ondoordachte aankoop van een dier. Dierenarts Bob Carrière pleit voor een pre-consult: “Als mensen een koelkast kopen lezen ze minstens drie recensies, maar als mensen een huisdier kopen is het vaak een impuls. Dat vinden we als dierenarts heel zorgelijk, want zo belanden veel dieren in het asiel.”

Carrière is dierenarts en houdt praktijk in Ermelo: “De meeste problemen die we zien bij huisdiereigenaren zijn te wijten aan een impulsieve aankoop van een dier. Voor een stel met plannen voor gezinsuitbreiding zal ik bepaalde hondenrassen afraden, want ik wil geen gezonde honden van 4 of 5 jaar oud laten inslapen omdat ze thuis een conflict hadden met een kind omdat de eigenaar de verkeerde hond heeft gekozen. Bij sommige rassen kun je dat gewoon voorspellen. En hetzelfde geldt voor katten.” Carrière pleit dan ook voor een pre-consult: een gesprek tussen toekomstig huisdiereigenaren en dierenarts waarbij wordt gekeken welk dier – soort en ras – het beste past bij de wensen en levensstijl van de toekomstige baas.

Het belang van een pre-consult

Vanuit zijn praktijkervaring ziet Carrière dat tweederde van de huisdiereigenaren niet de optimale match heeft met een dier: “Het komt net iets te vaak voor dat mensen vaak niet bedenken dat ze twaalf jaar een hond hebben. Wat nu een leuke puppy is, groeit later uit tot een grote hond die ruimte nodig heeft en waar misschien wel een grote auto voor nodig is. Bij sommige rassen weten we vrijwel zeker dat er hoge medische kosten in het verschiet liggen, als je dat niet kunt betalen kun je beter een andere hond kopen. Dierenartsen moeten problemen oplossen, maar we vinden het nog veel leuker als we problemen kunnen voorkomen.”

De meeste problemen die we zien bij huisdiereigenaren zijn te wijten aan een impulsieve aankoop van een dier

Bob Carrière (Dierenarts)

Maatschappelijk verantwoord huisdierbezit

Bij honden weegt een goede match met het baasje het zwaarst. Carrière: “We worden in de maatschappij regelmatig geconfronteerd met bijtincidenten, maar ook die zijn grotendeels te voorkomen door een juiste match door middel van een pre-consult. Bepaalde rassen raad ik af bij mensen die nog geen ervaring hebben met honden.” Maar niet alleen toekomstig hondeneigenaren zijn gebaat bij een informerend gesprek vooraf, een pre-consult is ook nuttig voor mensen die een ander dier voor ogen hebben. Carrière: “Bij de aanschaf van een konijn is het belangrijk om te weten dat het hele sociale dieren zijn: konijnen moet je niet alleen houden, maar met z’n tweeën. Een konijn alleen kwijnt weg. Sommige kattenrassen gaan prima met jonge kinderen, een Noorse boskat bijvoorbeeld, maar anderen weer helemaal niet. Dat moet je weten vooraf.”

Een perfecte match

In de praktijk van Carrière bestaat het pre-consult nu al twee jaar en er zijn al een aantal gelukkige matches uitgekomen. Carrière: “Een mooi voorbeeld is een koppel met een aanstaande gezinssituatie, dat van wandelen houdt en in een bosrijke omgeving woont. Die hadden echter een hond in gedachten die niet kon loslopen zonder weg te lopen. Wij hebben toen een flat-coated retriever aangeraden en dat is voor hun de ideale gezinshond gebleken. Het dier kan gewoon los in het bos zonder weg te lopen, is kindvriendelijk en voldoet ook aan hun wens van ‘langharige knuffelhond’. Twee jaar later zijn ze nog steeds stapelverliefd op het beestje en dat is gewoon heel fijn om te zien.”

Next article