Skip to main content
Home » Gezonde Dieren » Vezels essentieel voor darmgezondheid bij honden
Gezonde Dieren

Vezels essentieel voor darmgezondheid bij honden

Hond kijkt recht in de camera
Hond kijkt recht in de camera
Foto: Justin Veenema via Unsplash

De wetenschap leert ons steeds meer over voeding. Zo is duidelijk dat de algehele gezondheid van onze viervoeter nauw verbonden is aan een goede darmgezondheid. Nienke Bosma, nutritionist bij Rodi, vertelt graag meer over de relatie tussen rauwe petfood en darmgezondheid bij honden.

Belangrijk voor gezondheid

Een goed functionerend verteringsstelsel heeft een belangrijk effect op de algehele gezondheid van de hond. Hiervoor zijn de darmen grotendeels verantwoordelijk. Tijdens de vertering wordt het voedsel verkleind (enzymatische vertering). Het wordt als het ware klaargestoomd om vervolgens de darmwand te passeren en opgenomen te worden in het bloed. Zo wordt het lichaam voorzien van energie en voedingsstoffen. Dit proces voltrekt zich grotendeels in de dunne darm. Het onverteerbare deel, dat wat niet wordt opgenomen, komt in de dikke darm terecht.

Dit gedeelte van de darm zorgt ervoor dat water uit de massa wordt onttrokken, maar ook dat de darmbacteriën ‘gevoed’ worden. Deze veelal goede darmbacteriën fermenteren onverteerbare resten waardoor ze in omvang toenemen en er zogenaamde gunstige fermentatieproducten ontstaan. Wanneer er een goede balans is in opname van voedingsstoffen in dunne darm én fermentatie van onverteerbare resten in de dikke darm, is er sprake van een gezond darmstelsel. Dit betekent dat het lichaam gevoed wordt en weerbaar is tegen slechte bacteriën.

Rauwe dierlijke grondstoffen zijn goed verteerbaar en daarmee in staat het lichaam van de hond te voorzien van de benodigde voedingsstoffen en energie. Echter, vaak zijn dergelijke dierlijke grondstoffen arm aan onverteerbaar materiaal, waardoor de dikke darm onvoldoende gevuld wordt. Juist voor deze producten is het toevoegen van vezels van essentieel belang, aldus Bosma. Vezels werken als prebioticum en stimuleren daarmee de groei van goede bacteriën, maar zorgen ook voor een goede darmperistaltiek.

Volledige voeding

Steeds meer hondenbaasjes schakelen over op rauw vlees, maar komt de hond dan niets tekort aan vezels? Volgens Bosma is rauwe petfood een uitstekende volledige voeding voor de hond, mits wordt gelet op enkele aandachtspunten. Er wordt gedacht dat als men voldoende afwisselt tussen orgaan- en spiervlees van verschillende diersoorten, rauw voer prima dient als complete maaltijd. Een wijd verbreid misverstand aldus Bosma. “Rauw voer kan naar mijn mening pas echt als volledig worden gezien wanneer hier de nodige vezels aan zijn toegevoegd. Dit is dus niet het geval wanneer de voeding enkel uit dierlijke grondstoffen bestaat”. Overigens dient een volledig rauw voer ook altijd een vitamine en mineralen supplement te bevatten aangezien er tijdens het vriesproces nogal wat verloren kan gaan, adviseert Bosma.

Wilt u er zeker van zijn dat de rauwe voeding vezels en voldoende vitaminen bevat, controleer dan de samenstelling van het product op toegevoegde vezels en de declaratie van vitamines en mineralen.

Next article