Skip to main content
Home » Gezondheid van de vrouw » Eerste hulp bij een droge doos
Gezondheid van de vrouw

Eerste hulp bij een droge doos

Bijna elke vrouw krijgt in haar leven te maken met vaginale droogheid. Toch bestaat er nog steeds een taboe rond dit onderwerp. Gerenommeerd seksuoloog en psycholoog Eveline Stallaart vertelt.

Een vagina wordt vochtig als er sprake is van seksuele opwinding. Dit dient om seks soepeler te laten verlopen. Daarnaast helpt het om de gezondheid van de vagina op peil te houden. Vaginale droogheid kan veel irritatie veroorzaken maar ook pijn, infecties, jeuk en irritatie tijdens intimiteit. Het hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol. Deze kan afnemen na een bevalling, de menopauze of tijdens onze menstruatiecyclus. Dit kan leiden tot droogheid. 

Voelen in plaats van denken 

“Er zijn veel oorzaken van vaginale droogte, zoals medische oorzaken, de overgang of een bevalling. Maar het kan ook te wijten zijn aan trauma’s die ervaren zijn en geblokkeerde opwinding als gevolg hebben. Stress en spanning kunnen ervoor zorgen dat we ons niet mentaal kunnen voorbereiden op seks, wat weer leidt tot verminderde vochtigheid en minder plezier tijdens seks. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit heel normaal is en niets om je schuldig of ongemakkelijk over te voelen. Let op dat je niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Geef jezelf en je partner geen druk, want dan blokkeert je hoofd. Seks moet een ontsnapping zijn van alle gebeurtenissen in het leven, een kans om te voelen in plaats van na te denken”, aldus Eveline. 

Je kunt vaginale droogheid met de juiste zorg en ondersteuning aanpakken

Hormonen overhoop 

Eveline Stallaart: “Rond de menopauze kunnen seksuele verlangens flink afnemen en kan het langer duren voordat opwinding optreedt, waardoor vrouwen zich afvragen of ze in staat zijn tot seks tijdens deze levensfase.” Eveline legt uit: “Een langer voorspel, het gebruik van bijvoorbeeld glijmiddel en overleg met je partner kan de sleutel zijn om je weer te laten genieten van seks. Probeer erachter te komen waar je vaginale droogheid vandaan komt.” 

Een truc van de natuur 

“Ik krijg vaak jonge ouders in mijn praktijk die nog borstvoeding geven. Nieuwe moeders hebben vaak last van vaginale droogheid en geen zin in seks. Ik leg dan uit hoe dit komt. In dit stadium begint het lichaam van de vrouw prolactine te produceren, een anti-seks hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat ze zich concentreert op het verzorgen van hun pasgeborene in plaats van seks en voortplanting. Het is een beschermende maatregel van het lichaam, zodat de moeder zich kan concentreren op het verzorgen van haar kind. Een slimme truc van de natuur.”  

Onderweg naar balans  

Eveline: “Als het gaat om vaginale droogheid zijn geest en lichaam nauw met elkaar verbonden. Probeer, in plaats van je druk te maken over dingen die je toch niet kunt veranderen, een oplossing te vinden die wel in je macht ligt. Doe eerst wat onderzoek naar mogelijke oorzaken, zoals een infectie of bijwerkingen van medicijnen. Bezoek hiervoor een arts indien nodig. Als het probleem in je hoofd zit, overweeg dan een seksuoloog. Die kan je helpen om weer in balans te komen met je lichaam. Je kunt vaginale droogheid met de juiste zorg en ondersteuning aanpakken. En praat erover met je partner!” 

Next article