Home » Gezondheid van de vrouw » Onbegrip en onderschat: diagnose endometriose laat vaak zeven jaar op zich wachten 
Endometriose

Onbegrip en onderschat: diagnose endometriose laat vaak zeven jaar op zich wachten 

Endometriose is een aandoening waar één op de tien vrouwen in Nederland mee te maken krijgt. Een aanzienlijk aantal, waarvan 60.000 vrouwen kampen met de ernstige variant. Gynaecoloog Maddy Smeets benadrukt het belang van een open gesprek, om eventuele langdurige schade te voorkomen.  

“Aan de binnenkant van de baarmoeder is er een slijmvlies, genaamd endometrium, aanwezig. Dit wordt maandelijks afgestoot tijdens een menstruatie. Als dat slijmvlies echter ergens anders in het lichaam zit, spreken we van endometriose.”  

De endometriose menstrueert dan mee maar kan het lichaam niet verlaten, wat een ontstekingsreactie veroorzaakt. Dat gaat gepaard met hevige pijnklachten tijdens de menstruatie en leidt tot verklevingen. “Als er bijvoorbeeld endometriose in de darmen zit, kan het tijdens het menstrueren zó veel pijn doen om te ontlasten dat sommige vrouwen flauwvallen”, zegt Smeets.  

Leven zonder (juiste) diagnose  

Wanneer endometriose niet tijdig wordt geremd, kan het leiden tot ernstige problemen zoals orgaanschade, blaasproblemen, uitvallende nieren, onvruchtbaarheid en longproblemen op de lange termijn. “Om maar even een idee te geven: bij de meeste vrouwen duurt het wel zeven jaar voordat ze de juiste diagnose krijgen. Zo krijgt endometriose de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, met alle gevolgen van dien. De ziekte is dan dusdanig uitgebreid dat de pijn niet meer cyclusgebonden is maar chronisch wordt. Als gevolg hiervan denkt een huisarts niet meteen aan endometriose.” 

“Het grote probleem is dat de ziekte veel verschillende klachten geeft. Dit hangt af van waar de endometriose zit en dat vergt nu juist de specialistische kennis waarvoor meer onderzoek nodig is.” 

Genderongelijkheid in de gezondheidszorg 

‘’Veel huisartsen denken niet aan endometriose door een gebrek aan kennis. Er is namelijk véél meer aandacht en financiering voor mannelijke aandoeningen, en veel te weinig voor vrouw-specifieke ziektes’’. 

De roep van Smeets is dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor onderzoek naar vrouwspecifieke ziekten. “Wanneer dat gebeurt, gaan we de goede kant op”. Ze noemt als voorbeeld de PSA-test, een middel bij het opsporen van prostaataandoeningen. Een vergelijkbare test voor de diagnose van de endometriose zou het leed van de patiënten aanzienlijk kunnen verminderen. 

Maar er ligt ook een taak bij de vrouwen zélf. “Dus meisjes, tieners, vrouwen, moeders: trek op tijd aan de bel! Gemiddeld duurt het 3,5 jaar voordat een patiënt aan de bel trekt, maar wacht alsjeblieft niet zo lang. Neem menstruatiepijn serieus, want hevige pijnen zijn niet iets ‘wat erbij hoort’.” 

Next article