Skip to main content
Home » Gezondheid van de vrouw » Frequently asked & answered: alles over haar(groei)
Gezondheid van de vrouw

Frequently asked & answered: alles over haar(groei)

Haargroei en -verlies en de functie van haar: er is nog veel onduidelijk over dit onderwerp. De meest gestelde vragen worden beantwoord door Edwin van Wooning, directeur de Nederlandse Haarstichting. 

Wat is de functie van haar en haargroei?

Wimpers en wenkbrauwen beschermen uw ogen tegen invloeden van stof en transpireren. Hoofdhaar heeft niet zozeer een beschermende, maar een meer sociale functie. Hoofdhaar kan het hoofd wel beschermen tegen stoten en tegen de zon.

Hoe snel gaat het haargroei proces?

Het tempo van haargroei verschilt van persoon tot persoon. Jongere mensen hebben gemiddeld een snellere haargroei dan ouderen. Gemiddeld groeit een haar 1 tot 1,5 cm per maand. Met het verstrijken van de jaren neemt deze snelheid gestaag af. Gezonde haren gaan 1 tot 6 jaar mee. Dat u dagelijks haren verliest, is onderdeel van het haargroei proces.

Kan ik mijn haargroei verbeteren?

Als uw hoofdhuid in goede conditie is, hebben de haarzakjes daar baat bij. Om de haargroei positief te beïnvloeden, is een goede doorbloeding daarnaast van groot belang. Wees voorzichtig met de verzorgingsproducten die u gebruikt om uw haar te wassen en te verzorgen. Overtollig gebruik van chemicaliën komt de gezondheid van de hoofdhuid en haarzakjes niet ten goede. De haargroei kan soms verbeterd worden door het gebruik van een verantwoord voedingspatroon, waarbij ook voldoende water wordt gedronken.

Hoe kan het haargroei proces verstoord worden?

Haaruitval is een gevolg van een verstoord haargroei proces. Dit kan zowel medische als erfelijke oorzaken hebben. Alopecia androgenetica wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het mannelijke DHT-hormoon. Het haargroei proces kan hierdoor definitief worden beïnvloed. Daarnaast zijn er tijdelijke vormen van haarverlies. Denk hierbij onder meer aan haarverlies door chemotherapie, langdurige blootstelling aan stress of medicijn gebruik. Na verloop van tijd herstelt het haargroei proces zich dan meestal zichzelf.

Is er een verschil in de verstoring van haargroei bij mannen en vrouwen?

In het geval van alopecia androgenetica, kan het zowel mannen als vrouwen treffen. Deze vorm van erfelijk bepaalde kaalheid is bij mannen vaak als eerste zichtbaar bij de inhammen, deze worden dieper. Na de inhammen volgt de kruin en uiteindelijk wordt het volledige hoofd kaal. Haarverlies bij vrouwen verloopt gelijkmatiger. Het haar steeds dunner, er wordt dan gesproken van diffuus haarverlies.

Kan de haargroei beschadigen door verkeerde haarverzorging?

Ja. Dit kan ontstaan door overmatig wassen, te warm föhnen, langdurige blootstelling aan de zon, beschadiging door chemische permanenten en beschadiging door kleuren en verven. De haargroei kan op verschillende manieren beschadigd raken. U heeft hier zelf een groot aandeel in. Als u na het wassen de haren wilt föhnen, zet de haardroger dan niet op de allerwarmste stand. Het is beter om met koudere lucht te föhnen.

Hoe snel herstelt de haargroei zich na tijdelijke haaruitval?

Tijdelijke haaruitval kent verschillende oorzaken. Na een medische behandeling en/of geneesmiddelen gebruik, begint het haargroeiproces zich doorgaans te herstellen na de laatste behandeling. Afhankelijk van de oorzaak van de haaruitval herstelt de haargroei zich in een eigen tempo. Vaak is het een kwestie van geduldig afwachten. Haar groeit gemiddeld 1 centimeter per maand. Pas na een aantal maanden kunt u resultaten zien. Bij alopecia areata herstelt de haargroei vaak vanzelf, maar het haarverlies kan ook permanent zijn en steeds verder uitbreiden.

Meer informatie

Voor meer informatie over haar(verlies en -groei), kijk op de website van de Nederlandse Haarstichting.

Next article