Home » Gezondheid van de vrouw » IVF mismatches maken geen kans meer dankzij innovatief systeem
Sponsored

Wanneer zwanger worden op een natuurlijke manier moeizaam gaat, kan IVF uitkomst bieden. Een prachtige techniek, waarbij het te allen tijde van cruciaal belang is om geen verkeerde koppeling tussen zaadcel en eicel te laten ontstaan. 

Zorgvuldigheid bij IVF

“Tijdens een IVF-traject doen laboranten ontzettend veel handelingen met het materiaal van de wensouders”, vertelt Dr. Margarida da Avó Ribeiro dos Santos. Ze is hoofd van het IVF-laboratorium in het Dijklander Ziekenhuis. “Je koppelt de zaadcel van patiënt A aan de eicel van patiënt B. Wij moeten héél zeker weten dat deze twee bij elkaar horen.” Mismatches zijn uiterst zeldzaam, toch kan het een grote zorg van wensouders zijn: “Als er een embryowisseling heeft plaatsgevonden ergens in Amerika, dan komt dat hier op het nieuws. Patiënten willen extra zekerheid hebben dat het bij hen wel goed gaat.” 

Er bestaan al zorgvuldige procedures: “Wij moeten op cruciale momenten, en dat zijn er veel, altijd een collega laten meekijken. Elke handeling moeten we registreren,” zegt da Avó Ribeiro dos Santos. “Maar dat kost veel tijd en het verstoort de workflow. Ook kost het veel personeel. In het weekend zijn we vaak met een klein team, dan is er meer kans op fouten.” 

Geautomatiseerd systeem

Onlangs heeft het Dijklander Ziekenhuis een systeem geïnstalleerd die controles automatiseert. Het systeem, genaamd RI Witness, geeft al het patiëntenmateriaal een RFID-tag mee: “Een beetje zoals de kaartjes op kleding in winkels,” zegt da Avó Ribeiro dos Santos. “De werkplek heeft een systeem dat de tags kan lezen. Als je het verkeerde materiaal bij elkaar pakt, gaat het systeem af, hoor je alarmbellen en kun je niet verder werken. Alle handelingen worden automatisch geregistreerd en opgeslagen, zodat je later altijd kunt zien wie de eicellen of zaadcellen bewerkt heeft, en wanneer.”  

Een groot voordeel is dat RI-Witness systeem op de achtergrond werkt. Da Avó Ribeiro dos Santos: “Het scheelt enorm veel tijd omdat de checks automatisch verlopen. Wij kunnen ons weer concentreren op het werk onder de microscoop.” Voor patiënten zelf is het systeem ook een grote geruststelling. “Bij elke handeling waarbij de patiënt aanwezig is laten we de patiëntenkaart zien, die wordt herkend door de RI Witness. Wensouders zien zelf dat alles zorgvuldig verloopt. Dit geeft enorm veel rust, voor de patiënt én voor ons als laboranten. 

Next article