Hormoontherapie tegen opvliegers en nachtelijk zweten? Het kan de overgang een stuk minder zwaar maken. Toch bestaan er nog veel misvattingen over deze behandeling. Gynaecoloog Femi Janse licht toe.
Wat houdt de overgang precies in?
“Soms wordt gedacht dat de overgang en de menopauze en hetzelfde is. Dat is een misvatting. De menopauze is het moment van de allerlaatste menstruatie. De overgang is de hele periode hieromheen, die vaak tussen het 45e en 55e levensjaar begint en zo’n zeven jaar duurt. Met de jaren raakt de voorraad eitjes in de eierstokken op. Als gevolg hiervan dalen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Met steeds minder eitjes vallen er steeds vaker gaten in je cyclus. Tot je menstruatie op een moment definitief uitblijft. Dan zit je in de postmenopauze en ben je niet meer vruchtbaar.”
Welke fysieke en emotionele veranderingen kun je ervaren tijdens de overgang?
“Ongeveer alle vrouwen merken in meer of mindere mate iets van de overgang. Want door het fluctueren van je vrouwelijke hormonen moet je lichaam zich aanpassen. Dat kan leiden tot verschillende klachten, zoals de bekende opvliegers en nachtelijk zweten. Maar het scala aan klachten is breed en verschilt per vrouw. Denk aan stemmingswisselingen, depressiviteit, hoofdpijn, vermoeidheid en stijve gewrichten.”
Wat kun je doen bij (heftige) overgangsklachten?
“Hormoontherapie is de meest effectieve methode tegen opvliegers en nachtelijk zweten. Met deze behandeling worden de tekorten aan oestrogeen licht aangevuld. Bij voorkeur via de huid met een gel, spray of pleister. Daarnaast wordt er progesteron bijgegeven, in de vorm van een tablet of een spiraaltje. Dit om de baarmoeder gezond te houden en bloedingen te voorkomen.”
Ongeveer alle vrouwen merken in meer of mindere mate iets van de overgang
Zijn er bepaalde mythes of misvattingen over hormoontherapie?
“Dat je er borstkanker van krijgt of dat het slecht is voor je bloedvaten. Hormoontherapie is echt veilig en bovendien heel effectief. Wel is het van belang dat je vroeg in de overgang ermee begint. En met je arts bekijkt of het voor jou de beste keuze is. Verder wordt soms gedacht dat hormoontherapie permanent is. Maar je gebruikt het juist tijdelijk, om een periode van hormoonveranderingen door te komen.”
Wat wil je vrouwen meegeven?
“Dat je echt niet hoeft te lijden door de overgang. De eerste stap voor minder klachten is het zorgen voor een gezondere leefstijl. Roken, alcohol, overgewicht en weinig beweging verergeren namelijk je overgangsklachten. Werkt dat onvoldoende? Dan kun je hormoontherapie overwegen. Ook acupunctuur, cognitieve gedragstherapie of laag gedoseerde antidepressiva kunnen helpen. Ga op zoek naar wat bij jou past.”