Skip to main content
Home » Gezondheid van de vrouw » Verlangen verloren en (vaginale) veranderingen: maak het bespreekbaar
Gezondheid van de vrouw

Verlangen verloren en (vaginale) veranderingen: maak het bespreekbaar

Bianca Talens (53) is een expert in menopauze problemen. Ze helpt vrouwen met opvliegers, vermoeidheid en gewichtstoename. Taboes op vaginale droogheid en verlies van intimiteit zijn haar bekend. Het probleem gaat verder dan het ontbreken van opwinding; vaak hebben vrouwen helemaal geen interesse meer in seks. 

Bianca pleit voor een meer open gesprek rondom intimiteit in verschillende levensfases. “Het is een bekend gegeven dat veel vrouwen tijdens de menopauze niet openlijk praten over hun droogheid. Er zijn twee zaken waar mensen niet eerlijk zijn of liever over zwijgen: hoeveel ze verdienen en hoe vaak ze seks hebben. Laat staan dat vrouwen aan de grote klok gaan hangen dat hun vagina niet vochtig wordt en dat ze weinig opwinding ervaren sinds ze in de overgang zijn.” 

Wanneer begonnen de klachten bij jou? 

“Voor mij begonnen de symptomen een jaar geleden. Eerst merkte ik dat de slijmproductie in mijn ogen, neus en mond was afgenomen. Daarna ontstond mijn vaginale droogheid. Gelukkig is het gebrek aan vocht in mijn vagina niet pijnlijk, maar het werd al snel duidelijk dat de opwinding tijdens seksuele activiteiten niet meer was zoals vroeger. Ik merkte dat mijn fysieke opwinding er gewoon niet was.  

Voor mij is het belangrijk om te zorgen voor een open dialoog met mijn partner, zodat hij kan begrijpen wat ik doormaak. Ik heb aan hem uitgelegd dat zelfs de aanwezigheid van George Clooney in mijn bed me niet zou opwinden. Dit gaf hem gemoedsrust en leidde tot betere communicatie en beter begrip tussen ons.”  

Maar het lijkt erop dat vrouwen nog steeds alle ballen in de lucht proberen te houden

Welke invloed heeft het op jezelf? 

“Ik accepteer mijn eigen droogheid volledig, omdat ik begrijp hoe en waarom het bestaat. Eeuwen geleden werden we niet ouder dan vijftig jaar. Toen waren al deze problemen er niet. Als we ouder worden en de menopauze ingaan, is dit waar we onvermijdelijk mee te maken krijgen. In de menopauze neemt je zorghormoon af. Dit is een periode waarin het om jou gaat draaien; je hoeft niet meer te zorgen voor anderen. Maar het lijkt erop dat vrouwen nog steeds alle ballen in de lucht proberen te houden. Vrouwen kunnen de overgang en de vaginale droogheid er gewoon niet bij gebruiken. De vrouwen die in mijn praktijk komen, hebben bijna allemaal last van stress of zitten tegen een burn-out aan. Voornamelijk omdat ze zich niet aan de overgang kunnen overgeven en hun lichaam niet meer begrijpen.” 

Het taboe doorbreken: hoe doe je dat? 

“Begin met het oriënteren op hulpmiddelen en er tegenover je partner open over te zijn. Spreek uit dat je er wat langer over doet om opgewonden te raken. Probeer elkaar een heerlijke massage te geven en samen lekker te knuffelen. Ben je bang om je partner hierdoor te verliezen? Bedenk dan dat er zoveel meer is dan alleen seks in een relatie!” 

Next article