Skip to main content
Home » Hart & Bloed » Hart voor de sensor
Sponsored

Een hartinfarct maakte van Carla Jacobs (65) een chronisch hartfalenpatiënt. Een gebeurentis met impact. Het hartfalen monitoringsysteem CardioMEMS HF System heeft haar rust en zekerheid gegeven. En dat maakt haar leven een stuk prettiger.

Hoe lang bent u al hartpatiënt?

“In 2016 heb ik vanuit het niets een hartinfarct gekregen. Behoorlijk schrikken. En het is helaas niet gebleven bij louter dat infarct. Mijn hart bleek namelijk in zeer slechte conditie te zijn. De afgelopen jaren heb ik onder meer een openhartoperatie gehad, een nieuwe hartklep en twee bypasses. Genoeg ellende dus. Toen mijn cardioloog vertelde dat hij bezig is met onderzoek naar hartfalen en ik in aanmerking kwam voor een clinical trial met CardioMEMS, dacht ik: kom maar door! Want wat heb ik verliezen?”

Hoe bevalt het gebruik?

“Heel goed, ik ben meer dan tevreden. Elke ochtend weeg ik mezelf en ga ik op een speciaal kussen liggen dat op afstand inzichten over de prestaties van mijn hart en dat doorgeeft aan mijn medische specialisten. Dat is inmiddels echt routine voor me geworden, ik ben er helemaal aan gewend. De gegevens die uit de meting komen, worden automatisch naar het ziekenhuis gestuurd. Als de waardes omhooggaan of anders dan normaal zijn, krijgt mijn behandelend arts daar direct een melding van. Maar gelukkig is dat nog niet voorgekomen.”

Wat doet het met u dat u continu gemonitord wordt?

“Het geeft rust. Ik heb een hartaanval gehad, maar daar toentertijd niks van gevoeld. Dat is raar. Door CardioMEMS voel ik me een soort van beschermd en een stuk zekerder. Want de sensor zal het me laten weten als het mis dreigt te gaan. Dat maakt dat ik met een prettig gevoel actief blijf en niet bij de pakken neer ga zitten.”

Hoe kijkt u naar de toekomst?

“Positief. Zeker als ik kijk naar hoe goed het nu gaat. Ik doe alles weer: van het huishouden tot autorijden en fietsen. Ik ben en blijf wel voor altijd hartpatiënt, dus ik houd me netjes aan alle richtlijnen. Zo volg ik strikt een zoutloos dieet, ben ik gestopt met roken en drink ik nauwelijks meer. Maar continu naar het ziekenhuis hoeft dankzij CardioMEMS niet meer; ik ga twee keer jaar op controle en that’s it. Wel zo fijn! Als ik op deze manier de 90 mag halen, dan teken ik daarvoor!”

Next article