Skip to main content
Home » Hart & Bloed » Weten hoe te reageren op een plotselinge hartstilstand kan levensreddend zijn
hartstilstand

Weten hoe te reageren op een plotselinge hartstilstand kan levensreddend zijn

Professor Adrew Lockey

Voorziter van de reanimatieraad UK

Mensen moeten de symptomen kennen van een plotselinge hartstilstand, een potentieel dodelijke aandoening die jaarlijks duizenden mensen treft. Nog belangrijker is dat ze weten hoe ze erop moeten reageren.

Plotselinge hartstilstand (SCA) maakt geen onderscheid, merkt professor Andrew Lockey, voorzitter van de Resuscitation Council UK, op. Het gebeurt wanneer het hart plotseling stopt met het effectief pompen van bloed door een storing in het elektrische systeem van het hart, en het kan iedereen treffen – van elke leeftijd en op elk moment (hoewel sommigen meer risico lopen dan anderen).

SCA goed herkennen

Er kunnen waarschuwingssignalen zijn, zoals pijn op de borst, maar vaak slaat het toe zonder enige waarschuwing. Tragisch genoeg is het overlevingspercentage laag.

Plotselinge hartstilstand mag niet worden verward met een hartaanval omdat de symptomen verschillend zijn. “Iemand met een hartaanval is wakker en praat,” legt professor Lockey uit. “Iemand die een hartstilstand krijgt is bewusteloos, praat niet en ademt niet of niet normaal.”

Elk jaar zijn er in het Verenigd Koninkrijk 30.000 gevallen buiten het ziekenhuis. Professor Lockey zegt dat het belangrijk is dat mensen weten wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Het is de kennis die levens kan redden.

Waarom hartmassage de kans op overleven vergroot

Snelheid is essentieel. Zonder ingrijpen dalen de overlevingskansen elke minuut met ongeveer 10%. Daarom is het uitvoeren van cardio-pulmonale reanimatie (CPR) van cruciaal belang. “U kunt de overlevingskansen vergroten door om hulp te roepen en vervolgens hartmassage toe te passen”, zegt professor Lockey. “Dit kan zo eenvoudig zijn als op en neer duwen op de borstkas, waardoor extra tijd wordt gewonnen totdat een automatische externe defibrillator (AED) op de patiënt kan worden gebruikt.”

AED’s zetten het hart weer in een normaal ritme en zijn ontworpen om te worden gebruikt door niet-medische professionals. “Je hebt maar twee handen nodig om een leven te redden,” voegt hij eraan toe. “En je hoeft er geen medische professional voor te zijn.”

Plotselinge hartstilstand mag niet worden verward met een hartaanval omdat de symptomen verschillend zijn.

Onderwijs voor noodmaatregelen

De Resuscitation Council UK wil dat iedereen de kans krijgt om reanimatie te leren. Het Restart A Heart initiatief leert schoolkinderen reanimeren en omgaan met defibrillators. “In de komende 10 jaar zullen we een generatie van SCA-redders opleiden,” zegt professor Lockey. “Helaas weten we dat oudere mensen – 45 jaar en ouder – zich minder bewust zijn van SCA en minder vaak weten wat reanimatie is of wat een defibrillator is; maar het is van vitaal belang dat zij de boodschap krijgen omdat het levens kan redden en daarom hebben we onze CPQR-campagne geïntroduceerd om iedereen bewuster te maken, zodat u het kunt scannen, leren en een leven kunt redden.”

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar www.resus.org.uk. Als u een defibrillator bezit, registreer deze dan op thecircuit.uk, zodat de ambulancediensten weten waar deze zich bevindt en omstanders kunnen doorverwijzen naar het gebruik ervan wanneer zij 112 bellen.

Next article