Skip to main content
Home » Hart en Bloed » Bewegen en natuur: een gouden combinatie!
Gastcolumn

Bewegen en natuur: een gouden combinatie!

Groep vrouwen wandelt door de bossen
Groep vrouwen wandelt door de bossen

Bewegen is gezond. In de natuur zijn werkt ontspannend. Bewegen in de natuur is een voorbeeld van 1+1=3. Fred heeft er als chronische patiënt veel aan. Maar bewegen in de natuur is eigenlijk voor iedereen een gouden combi.


In 2015 meldde Fred zich bij zijn huisarts, dokter Jung. Fred (toen 63) was onwel geworden. Zijn bloeddruk en bloedsuikergehalte bleken gevaarlijk hoog. Medicijnen brachten de bloeddruk omlaag. Om het bloedsuikergehalte te verlagen stelde de dokter voor om eerst het Biowalk-programma te volgen van de huisartsenpraktijk.

Biowalking is bedoeld voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Zij gaan, onder begeleiding van een natuurgids en een medisch deskundige, wandelen in de natuur. Het combineert de positieve effecten van bewegen met natuurbeleving en lotgenotencontact. En dat heeft een aantoonbaar positief effect op de gezondheid van de deelnemers.

Meetbaar effect

“We kunnen heel precies meten wat het effect van bewegen is op de hoogte van de bloedsuikerspiegel”, legt huisarts Jung uit. “Vóór iedere wandeling wordt met een simpele vingerprik de bloedsuiker gemeten. En na de wandeling nog eens. De deelnemers zien dan dat bewegen een gunstig effect heeft.” Dit zichtbare effect motiveerde Fred om regie te nemen over zijn gezondheid.

Maar biowalking doet meer. Wandelen met gelijkgestemden in een ontspannende omgeving, maakt het makkelijker om te praten over diabetespatiënt zijn. Ervaringen uitwisselen helpt ook relativeren.

Blijvende verbetering

En de effecten zijn blijvend op de lange termijn. We spraken huisarts Jung onlangs. Hij liet weten dat Fred al jaren is gestopt met roken en drinken. Hij voelt zich fit, is kilo’s afgevallen en zijn bloedsuikerspiegel is normaal zonder dat hij hiervoor medicatie hoeft te nemen. Fred loopt elke ochtend een uur in het prachtige nationaal park Maasduinen.

Voor iedereen

Fred is een chronische patiënt die baat heeft bij bewegen in de natuur. Intussen is er wetenschappelijk bewijs dat bewegen in de natuur gezond is voor iedereen. Het houdt je gezond en vermindert stress. Een gouden combinatie dus!

Ben je benieuwd of er ook bij jou in de buurt aanbod is van bewegen in de natuur? Kijk eens op Beter in het Groen. Daar vind je aanbod zoals  Biowalking en Gezond Natuur Wandelen, maar ook bijvoorbeeld yoga of mindfulness in de natuur.

Deze column werd in samenwerking met Beter in het Groen en huisarts Jung tot stand gebracht. Voor meer informatie ga je naar: https://www.beterinhetgroen.nl/

Next article