Home » Hart en Bloed » De ongezouten waarheid
Fabels

De ongezouten waarheid

Wat weten we nou precies over zoutgebruik? Veel mensen weten dat te veel zout slecht is voor je gezondheid, maar waar moeten we echt op letten bij ons zoutgebruik?


Feiten en fabels over zout

◇ Zout is natrium

Zout bestaat uit natrium en chloride. Natrium is dus een belangrijk deel van zout. Een grote fout die gemaakt wordt is dat natrium hetzelfde is als zout. Op veel etiketten zie je de hoeveelheid natrium staan, maar natrium is niet hetzelfde als zout! Als er op een etiket een natriumgehalte staat, moet je dit vermenigvuldigen met 2,5 om de hoeveelheid zout te krijgen.

◇ Zout kun je niet bannen uit je voeding

Het is erg lastig om zout te bannen uit je voedingspatroon. Zout zit in veel producten omdat fabrikanten zout toevoegen om bijvoorbeeld eten op smaak te brengen of de houdbaarheid van een product te verlengen. Denk hierbij aan vleeswaren, vis en kaas. Soms zit zout ook in producten voor de juiste structuur, zoals bij brood, kaas en sommige vleesproducten.

◇ Zout proef je altijd

Dit is een fabel. In kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en pizza’s zit inderdaad veel zout. Dat proef je dan ook, maar er zijn ook producten waar je het zout niet proeft. Heb je ooit zout geproefd in roomijs of zoet gebak?

◇ Ik krijg geen zout binnen, want ik kook nooit met zout

Onze zoutinname komt voornamelijk van het eten en drinken dat we kopen in bijvoorbeeld de supermarkt. Gemiddeld krijgen we 80 procent van ons zoutgebruik binnen via winkels en horeca. De overige 20 procent voegen we zelf toe tijdens het koken.


Het belang van kalium bij zoutgebruik

◇ Wat heeft kalium met zout te maken?

Meer dan je denkt. Kalium is een mineraal dat onder andere de vochtbalans en bloeddruk regelt in je lichaam. Natrium is het onderdeel van zout dat een bloeddrukverhogend effect heeft. Kalium werkt dit effect tegen. Toch kan natrium en kalium een goede combinatie zijn want samen zorgen zij ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en de spieren zich samentrekken.

◇ Hoe krijg je kalium binnen?

Kalium zit in veel producten. Het zit in groente, fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, melk en noten. Als je zout niet kan laten staan, zorg er dan voor dat je genoeg kalium binnenkrijgt voor een goede bloeddruk. Daarbij is er wetenschappelijk bewijs dat kalium het risico op een beroerte kleiner maakt.

◇ Kan je een overschot aan kalium binnenkrijgen?

Je kan geen overschot binnenkrijgen via eten en drinken. Het teveel aan kalium plas je gewoon uit net als een teveel aan vitamine C. Een overschot kan alleen gebeuren als de nieren niet goed functioneren.

Bronnen: Nierpatienten Vereniging Nederland en het Voedingscentrum

Next article