Skip to main content
Home » Hart en Bloed » Hart- en Vaatziekten: zoektocht naar gezondheid
Cholesterol

Hart- en Vaatziekten: zoektocht naar gezondheid

Cholestrol wordt vaak als oorzaak gezien bij een hartaanval of een herseninfarct. Maar is dat wel juist?


avatar

drs. Ben Nordemann

Vitaliteits Expert en oprichter Vital20

We kennen allemaal wel iemand die is overleden aan een hartaanval of herseninfarct en uiteraard willen we dit graag voorkomen. Veelal gaat de aandacht dan meteen uit naar cholesterol als de boosdoener. Toch is cholesterol vooral nuttig. Dus waar ligt dan de echte oorzaak? Om die vraag te beantwoorden is het goed om te kijken naar waar Hart en Vaatgezondheid begint.

De wetenschap heeft in 1998 al ontdekt dat Hart en Vaatgezondheid begint met het endothelium, wat we ook wel de vaatwand noemen. Het endothelium zorgt namelijk voor onze stofwisseling, de toevoer van voedingsstoffen en nog belangrijker zorgt het ervoor dat het bloed goed vloeibaar is.

“Ontsteking van de vaatwand is de echte oorzaak van hart en vaatziekten”

Daarom is het belangrijk om dit orgaan gezond te houden. In 2002 heeft Dr. Peter Libby, professor geneeskunde aan de Harvard Universiteit, ontdekt dat ontsteking van de vaatwand, de echte oorzaak is van hart en vaatziekten. Om dit te repareren maakt het lichaam cholesterol aan om als het ware “het gat in de weg” te dichten.

Nu is dit op zichzelf een natuurlijk proces en geen reden voor paniek. Het probleem ontstaat pas na een lange tijd. Als de beschadigingen in de vaatwand jaar na jaar blijft optreden en er plakvorming ontstaat. Dit zorgt namelijk voor een vernauwing van de vaatwand, waardoor je bloed minder goed kan doorstromen. Dat merk je o.a. doordat je sneller vermoeid raakt wanneer je de trap op loopt, minder energie hebt of koude voeten en handen hebt.

Als je daar niets aan doet kan het eindresultaat een hartaanval, herseninfarct, of een andere hart en vaatziekte zijn. Uiteraard speelt onze levensstijl hier een enorm grote rol in. Wat we eten of drinken, of we roken of niet en beweging heeft allemaal invloed op de vaatwand.

“Cholesterol is de bouwsteen voor onze cellen en hormonen”

Visuele weergave van verhoogd cholestrol

Cholesterol is op zichzelf niet slecht. Het is zelfs de bouwsteen voor onze cellen en hormonen. Sterker nog 25% van onze hersenen bestaan uit cholesterol! Cholesterol wordt aangemaakt in de lever met als doel om cellen aan te maken en te repareren. Waarom zou cholesterol slecht zijn als het zulke belangrijke functies vervuld?

“Polyfenolen in rode druiven pakken de ontsteking in de vaatwand aan”

Maar hoe ga je die plakvorming dan tegen? Het antwoord begon in 1992 langzaam duidelijk te worden. Het toonaangevend medisch tijdschrift De Lancet publiceerde een onderzoek dat de “French Paradox” werd genoemd. Mensen in een specifiek gebied in Zuidwest Frankrijk worden gezonder oud met minder hart en vaatziekten in tegenstelling tot veel andere landen.

Hoe kwam dit? Meer dan 300 onderzoeken later toonde Nederlandse topcardioloog Prof. Dr. Paul Hugenholtz in klinische studies aan het UMC dat rode druiven polyfenolen (antioxidanten) de ontstekingen in de vaatwand aanpakken. Mijn ontmoeting in 2011 met Paul Hugenholtz was de reden dat ik Vital20 heb opgericht. We hebben inmiddels meer dan 3000 mensen geholpen om zich gezond, fit en energiek te voelen.

Gepassioneerd over dit onderwerp geef ik lezingen door heel Europa. Wilt u erbij zijn? Stuur een e-mail naar [email protected]

Next article