Skip to main content
Home » Huid » Bijna 1 op de 5 kinderen heeft eczeem
Huid 2019

Bijna 1 op de 5 kinderen heeft eczeem

Kind met eczeem smeert helende zalf op arm
Kind met eczeem smeert helende zalf op arm
Foto: Shutterstock

Eczeem staat op de vierde plek in de top tien van chronische aandoeningen. “Vijftien tot twintig procent van de kinderen heeft eczeem”, weet prof. dr. Suzanne Pasmans, hoogleraar kinderdermatologie in het Erasmus MC.

avatar

Suzanne Pasmans

Hoogleraar kinderdermatologie (Erasmus MC)

Kwaliteit van leven

Bij twintig procent van hen is sprake van matige tot zelfs zeer ernstige klachten. “Die klachten beperken de kwaliteit van leven”, stelt Pasmans. “Kinderen hebben heel veel last van jeuk. Dat is de belangrijkste klacht. Daarnaast zijn de eczeemplekken vaak zichtbaar. Kinderen, maar ook volwassenen, maken daar vervelende opmerkingen over wat kan leiden tot een negatief zelfbeeld. Het gaat dus zowel om lichamelijke als om psychische klachten.”

Eczeem is naast astma de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen

Expertisecentra

Constitutioneel eczeem ontstaat door een genetische aanleg waardoor een ontstekingsreactie in de huid optreedt. De huid heeft bovendien een andere vetsamenstelling waardoor deze droger is, jeukt en niet goed beschermt tegen prikkels van buiten. “Het vervelende is dat matig tot ernstig eczeem meestal niet op zichzelf staat. Vaak is ook sprake van hooikoorts, astma of voedselallergie.

Het vaker optredende ´milde eczeem’ kan de huisarts of dermatoloog in het plaatselijke ziekenhuis doorgaans prima behandelen. Gaat het om matig tot ernstig eczeem in combinatie met een andere aandoening dan is het belangrijk dat je met je kind naar een dermatoloog met speciale ervaring in eczeem bij kinderen in een expertisecentrum gaat. Daar wordt je kind behandeld door de dermatoloog binnen een multidisciplinair team met expertise in eczeem gecombineerd met voedselallergie, astma en/of hooikoorts.”

Behandeling

In vrijwel alle gevallen kunnen de klachten goed worden bestreden. “Voor de behandeling hebben wij diverse producten. Met een vette zalf bijvoorbeeld kun je een deel van het milde eczeem voorkomen. Het al aanwezige eczeem behandel je met zalven die de ontsteking onderdrukken. Als je vervolgens die zalf afdekt met een verbandpak dan kan de zalf dieper in de huid doordringen. Ook als de huid is beschadigd, bijvoorbeeld omdat de jeuk zo erg is dat krabben onvermijdelijk was, kunnen verbandpakken gebruikt worden.”

Zolang de jeuk aanwezig blijft, is verdere behandeling noodzakelijk

Maximaal inzetten op jonge leeftijd

Als een behandeling niet werkt dan is dat geen reden om bij de pakken neer te zitten. “Zolang een kindje jeuk houdt, betekent dit dat het eczeem beter behandeld moet worden en gelukkig ook beter behandeld kan worden. Door andere behandelmethoden te proberen, combinaties van producten toe te passen en leefregels op te stellen, kunnen wij zorgen dat de kwaliteit van leven verbetert. Wij weten inmiddels dat wij maximaal moeten inzetten op jonge leeftijd. Juist daarom zijn teams van dermatologen, kinderartsen en gespecialiseerd verpleegkundigen bijeengebracht in de speciale expertisecentra.”

Next article