Home » Huid » De effecten van vitamines op je huid!
Huid 2018

De effecten van vitamines op je huid!

De effecten van vitamines op je huid
De effecten van vitamines op je huid
Foto: Shutterstock

Hoeveel superfoods, groene sapjes en multivitaminen je ook neemt, je huid profiteert er nauwelijks van. Uit onderzoek blijkt dat slechts 1% van de vitamines je huid bereikt. Ze worden namelijk eerst afgegeven aan lichaamsprocessen en organen. Daarna pas aan de huid.

Gelukkig beschikt de huid over een ingenieus systeem dat vitamines volledig absorbeert en rechtstreeks naar de huidcellen transporteert. Dé oplossing voor het vitaminetekort van je huid is dus: direct op je huid aanbrengen door middel van een serum of crème. Maar wat doet welke vitamine nou precies?

Vitamine A

“De verschillende vitamine A, gezamenlijk retinoïden genoemd, zijn de enige stoffen die wetenschappelijk bewezen rimpels helpen verminderen en acne aanpakken,” aldus Leslie Baumann, dermatoloog en retinoïde expert uit Miami. Onze voeding bevat echter weinig vitamine A. Daarnaast vindt er bij blootstelling aan UV een versnelde afbraak van vitamine A in de huid en het bloed plaats. Daarom kun je een serum of crème met vitamine A het best ’s avonds aanbrengen.

Stel je ideale vitaminecocktail samen

Vitamine B3 (niacinamide)

Vitamine B3 stimuleert de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren en versnelt de celrijping en –groei. Hierdoor versterkt de huidbarrière waardoor zij minder vocht verliest en beter bestand raakt tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast vermindert het schilfering, jeuk, zwelling en roodheid en werkt het sterk ontstekingsremmend, wat het nuttig maakt bij rosacea en acne. Ook wordt de talgproductie geremd en werkt het kalmerend.

Vitamine C

De antioxidanten uit vitamine C beschermen je huid tegen vroegtijdige veroudering als gevolg van zon, rook en stress. Daarnaast geeft het de collageen aanmaak een boost, helpt het de teint egaliseren en verhelderen en (pigment)vlekjes en oneffenheden vervagen. Begin bij littekens, plastische chirurgie, peelings of laserbehandelingen zo snel mogelijk met het smeren van vitamine C voor een snelle en mooiere genezing en het voorkomen van roodheid.

Vitamine E

Vitamine E is essentieel bij allerhande huidproblemen en -irritatie. De sterke antioxidantkracht helpt oxidatieve schade van UV, rook en luchtvervuiling neutraliseren. Gebruik het daarom ’s ochtends onder je dagcrème, als extra bescherming tegen dit soort externe agressors. Daarnaast versnelt vitamine E de genezing van (acne)littekens en beginnende striae, werkt het ontstekingsremmend, bevordert de doorbloeding, het versterkt de vaatwandjes (couperose) en ondersteunt het huideigen afweersysteem.

Zes feiten over vitamines

Bron: www.skindependent.nl

Next article