Home » Huid » “Ik slikte drie keer op een dag ibuprofen, omdat ik zoveel pijn had”
Huid 2019

“Ik slikte drie keer op een dag ibuprofen, omdat ik zoveel pijn had”

Close-upfoto van persoon met acne in het aangezicht
Close-upfoto van persoon met acne in het aangezicht
Foto: Shutterstock

Acne is een huidaandoening waarbij kleine ontstekingen in de huid rondom de talgklieren ontstaan. In de puberteit krijgt vrijwel iedereen met acne te maken, maar bij een klein deel van de mensen kan dit op latere leeftijd nog steeds heel erg aanwezig zijn. Deirdre (33) heeft nog dagelijks last van haar acne.

avatar

Deirdre

Huidheld

Acne

Deirdre was dertien jaar, toen de acne zichtbaar werd. Met het idee dat het jeugdpuistjes waren werd de drogisterij leeggekocht, maar geen enkel product leek op de lange termijn te werken voor Deirdre’s huidaandoening.

In de loop van de jaren werd het steeds erger. “Toen ik op een gegeven moment aan de pil ging, was dat voor mijn lichaam een trigger om alles los te gooien. Toen werd het heel erg. In die periode slikte ik drie keer op een dag ibuprofen, omdat ik zoveel pijn had. Het waren echt een soort schijven aan ontstekingen.”

Financieel

Om haar acne te bestrijden, heeft Deirdre naast doktersbehandelingen en medicatie zelf ook van alles geprobeerd. Van goedkope drogisterij producten, tot speciale lijnen van duurdere merken. Toen Deirdre rond haar zeventiende in de bus naar huis, in gesprek kwam met een huidtherapeut, heeft ze besloten om te kijken wat die voor haar zou kunnen betekenen. “Dit pakte voor mij zo positief uit, dat ik sindsdien voor mijn acne naar deze huidtherapeut ga.”

Lekker belangrijk

Ondanks haar hardnekkige huidaandoening, probeert Deirdre zich er niet teveel mee bezig te houden. “Tegenwoordig kan ik me er helemaal niet meer druk om maken. Ook sinds ik kinderen heb, denk ik ’lekker belangrijk’. Misschien ben ik er wat sterker door geworden uiteindelijk. Op de momenten dat je je wat onzeker voelt is het niet fijn, maar uiteindelijk denk je toch: ‘Ik ben wie ik ben.’”

Of ze denkt dat haar huidaandoening ooit zal verdwijnen, weet Deirdre niet zeker. “Mijn huid is zo onvoorspelbaar als wat. Ik kan de ene avond met een babyhuidje naar bed gaan en de volgende ochtend kan het weer helemaal mis zijn.” “Ik hoop dat mijn huid met de jaren rustiger gaat worden. Maar voorlopig verwacht ik gewoon dat ik nog één keer in de zes tot acht weken naar de huidtherapeut moet.”

Over Huidfonds

Lees verder over Tessa en Deirdre op www.huidhelden.nl

Het Huidfonds is een erkende goede doelen organisatie en richt zich op:

– Het voorkomen van huidaandoeningen

– Betere zorg voor mensen met een huidaandoening

– Acceptatie van de huid die ‘anders’ is

Met de Huidhelden campagne geeft het Huidfonds mensen met een huidaandoening een platform om zo hun persoonlijke verhaal te kunnen vertellen en hen een gezicht te geven.

Vind je het ook zo belangrijk dat het Huidfonds zich met Huidhelden zoals Tessa en Deirdre inzet om acceptatie van de huid die ‘anders’ is te vergroten? Maak dan het verschil en doe een donatie via www.huidfonds.nl/doneren.

Next article